Популярни потребители на социалните мрежи бяха остро критикувани заради „безчувствени” снимки, направени в Чернобил. Мястото, където се случи най-голямата ядрена катастрофа в света, стана магнит за хора, които видяха възможност да си направят уникални селфита, пише в свой материал онлайн изданието на британската телевизия "Скай".

След големия успех на минисериала на HBO „Чернобил” атомната централа близо до град Припят в Украйна стана много посещавано от туристи място. То обаче привлече и инфлуенсъри, които търсят необичаен фон за снимки, целейки да привлекат повече последователи в социалните мрежи.

Създателят на сериала Крейг Мазин призова хората да проявят по-голяма чувствителност към трагедията.

„Чудесно е, че сериалът е привлякъл вълна от туристи, но видях снимките, които се появиха. Проявете уважение към пострадалите и към тези, които са пожертвали живота си!”, призова Мазин в „Туитър”.

Момиче публикува снимка в "Инстаграм", на която позира с каска и бяла престилка в контролната зала на ядрената централа, където преди 33 г. поредица от грешки по време на тест за безопасност предизвиква трагедията. По-късно снимката беше премахната от сайта.

Тя обясни, че не е посетила Чернобил като туристическа атракция и място, където да си прави снимки вследствие на отзвука от сериала.

„Посетих мястото преди той да се появи, защото се интересувам от история и ядрена физика”, казва момичето.

Някои са се снимали с животни в радиоактивната зона, а други седят на мебели, които са останали, след като градът е изоставен.

Има и хора, които са се снимали усмихнати пред виенското колело, което никога не е било използвано. Едни от най-скандалните снимки са на полугола жена по улиците на града призрак.

 
 
 
View this post on Instagram

-ph: @alkrud_ & @angelinaprotein . . . . -assistant: @d._kramer

A post shared by @ nz.nik on

На мястото все още има радиоактивни изотопи, но облъчването е в приемливи нива. Не само проблемът със сигурността обаче притеснява някои от потребителите в „Инстаграм”. Мнозина смятат, че снимките са безчувствени.

„Хората са умрели там по много ужасяващ начин, проявете някакво уважение”, пише един от потребителите.

Други наричат снимките „глупави”, а трети смятат, че чрез тях е проявено „крайно неуважение”.

Аварията в АЕЦ "Ленин" е най-голямата ядрена катастрофа в света, станала през април 1986 г. Според официалните данни жертвите са 31, но според различни експерти са много повече – от 4000 до 93 000 души. Без смелостта на онези, които са рискували живота си, за да предотвратят по-големи последствия, жертвите са можели да бъдат милиони.

Град Припят, който е на около 100 км от столицата на Украйна - Киев, е едно от най-замърсените места в света. Той се посещава от туристи от 2011 г. насам, като достъпът е единствено като част от лицензирана обиколка по проверен маршрут.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!