,,През 2016 г. се навършиха точно 30 години от авариятав Чернобил”, сподели сценаристът и режисьор Георги Иванов за мотивите си да посети Припят преди три години, по време на гостуването си в „120 минути”. Той е съвремемник на събитията и се вълнува т темата от малък.

„Другия фактор беше, че 30 години, това е цифрата, която намалява рязко някои от изотопите и те спират да бъдат толкова опасни и остава само критична опасност около зоната около реактора. Другия фактор беше, че тогава можеше за последно да се види стария саркофаг и реактора такъв, какъвто е, автентичен както са го оставили преди 30 години‘‘, сподели Георги.

„Тази тема ме вълнува още от малък, аз бях в руско училище, бях първи клас тогава, когато се случи аварията. Спомням си малките жълти таблетки, които ми даваха, майка ми е фармацевт, много бързо достигна до нея информацията, че нещо се случва, когато започна да изчезва йода от аптеките”, разказа Иванов.

,,Вече е много лесно да отидеш в Припят. Не е опасно, но по-важното е как си тръгваш. Дали разбираш, тръгвайки си от там, че си вървял върху съдбата и мечтите на стотици хиляди хора. В града са живели 50 000 души, а в зоната са евакуирани 200 000 души. Потресаващо е усещането за разрушени човешки животи‘‘, допълни той за посещението си в Припят.

„Сериалът „Чернобил” направи съпричастни зрителите с това, което се е случило тогава, тъй като той показа човешките животи не само концентрирано върху това да ликвидират бедствието от аварията, а показа как една лъжа минава през човешките животи на всички нива в йерархията на съветското общество от най-висшия партиен функционер през пожарникарите, през миньорите, през обикновения човек и чак до животните, които са населявали това място.‘‘, смята Георги Иванов, който оцени качествата на поредицата и от професионална гледна точка.