От трагедията в Чернобил изминаха  33 години, но  истината около инцидента продължава да вълнува и днес. И може би затова едноименният минисериал на HBO успя да бие всички рекорди: той е с най-висок рейтинг в историята - дори успя да изпревари „Игра на тронове”.

Поредицата породи и много  разпалени дискусии в социалните мрежи и не само генерира огромен интерес към истински съществувалите личности, замесени в трагедията, както и голям  туристически поток към Припят - мястото на взривения реактор, а дори се заговори за контрасериал.

Сериалът „Чернобил” е интересен феномен, но трябва да видим къде ще го постави теста на времето, казва Владислав Апостолов.

Успехът му се дължи на няколко фактора, смята журналистът. Първо, той е качествен и пресъздава исторически събития, които все още заемат голяма част от във въображението на нашата памет. Второ, жанрово сериалът може да бъде разглеждан и като политически трилър, а и като хорър, защото е имало сцени на ужаса.

За западната публика той е интересен, защото показва нашата система. Разбираем е и сантиментът в Русия, която вижда в него нещо русофобско, особено като продукт, създаден от западна компаниям, казва журналистът.

Един от големите плюсове на поредицата е пречупването събитията през „личния интимен момент”.

Докато образът на Легасов е трагичен, то образът на Людмила Игнатенко е лъч на надежда и символ на прераждането, смята Апостолов.