Национален студентски дом – културно място, за което цяло поколение студенти се е борило, за да могат много български рок музиканти, естрадни изпълнители и творци да направят първите си крачки. 

На 7 декември 2001 г. в Националния студентски дом избухва пожар. Сградата е запечатана. И остава на произвола на времето. Скоро потъва в забрава.

Няколко години по-късно за директор на останалото от пожара е избран Християн Даскалов, който в продължение на няколко години е бил председател на Националното представителство на студентските съвети. 

„Много такива места за забравени, проблемът е от неуважението към труда на едно минало поколение, което е събирало средства близо 3 десетилетия, за да я има тази сцена. Днешното поколение българи няма достатъчно уважение към труда на предходното, за да съхраним това, което са създали…”, смята Христиан Даскалов. 

Христиан и група студенти си поставят цел – да възстановят изпепеленото. Мечтаят на сцената отново да има живот. Промяната започва от единствената зала, до която огънят не е стигнал.

Работата е много. Но това не ги спира – започват да се снимат филми, клипове на песни и да се правят изложби.
„Всеки, който чуе и види това място, след това има идея дали да се върне и да  посети някое събитие, концерт, спектакъл, или да направи нещо. Но за мен най-важно е да кажа, че са добре дошли студентите, защото този дом е с техни дарения, с техния безвъзмезден труд миналия век и днес този дом трябва да им служи като сцена за изява и място, където да се развиват”, казва още Даскалов.

Така започва кампания, в която всеки е добре дошъл да се включи.

„Помогна ни един човек, чиято баба е част от създаването на Националния студентски дом. Студентите едно време са минавали от врата на врата и са продавали тухли, които са били символични. Казвали са: „Купете си купон и със средствата от този купон ние ще купим тухла”. Така че този човек, чиято баба е участвала в тази „краудфъндинг” кампания за 20-те години на ХХ век, днес чу за кампанията, дойде и помогна чисто логистично”, обясни директорът на Студентския дом.
Днес тухлите са  дигитални – под формата на есемеси, а Христиан не се предава и силно вярва в своята кауза.
За завършването на Голямата зала, която се намира на пл. „Народно събрание” 10 са нужни над 2 млн. лв.

Студентският дом се буди за своя нов живот с помощта на хиляди малки дарители. Тухла, по тухла. Есемес-тухла – това е новият символ на дигиталното време, в което новото поколение студенти правят така, че техния дом да живее отново.

Всеки е поканен да се включи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!