Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Преговори с „Има такъв народ“ няма да водим повече. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече, допълни тя.

Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане, каза още Нинова.

"Отпадането на ИТН от преговорите е решение на нас, като мандатоносител, които водим преговорите. Няма да водим повече разговори с ИТН и го намирам за разумно и нормално. Обратното означава да поставим пред риск България. Всеки път може някой да се обиди и да реши да сваля правителството, само защото някой друг му е казал - сега", допълни тя.

Преговорите са живи. Ние проявяваме търпение, мъдрост през цялото време, каза лидерът на БСП. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия за Аз-а, коментира още Нинова.

„ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали или гласувате, или край – това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН“, обясни Корнелия Нинова.

По думите й не е вярно, че не са дали възможност на ИТН да участват в процеса по преговори.

ИТН заявиха, че искат поправки в антикорупционния закон, убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент за нашето убеждение, че не това е причината да се оттеглят, отбеляза Нинова.

Причината е, че старото статукво, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват и се дръпнаха, каза Нинова и допълни, че според нея 

те са въздействали върху ИТН.

По думите й програмата за управление е много добра. Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на „Има такъв народ“. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено, посочи Нинова.

В сряда ще бъде ясно дали БСП ще представи проект за кабинет с третия мандат.

Относно думите на президента Румен Радев за мандата, тя каза:

„Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДПС и президента не е от скоро. Отначалото президентът биеше по коалицията“.

"Президентът да излезе и да каже – Връщайте ми мандата вдругиден или опитайте да съставите правителство, а не да увърта около репликата – Ами да спазва конституцията", добави Нинова. 

Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство.

„Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави председателят на БСП.

Нинова сподели, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, Нинова заяви, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове

„Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа“, отбеляза лидерът на БСП.

Тя допълни, че не се е впечатлила от това, което е чула за себе си.

„Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби, и това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа“, заяви Нинова.

Тя допълни, че не е правила опити да разговаря със Слави Трифонов след изтеклия запис.

„Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – Да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – Да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже – Прекратявам, излизам и го казвам. Просто от коректност", отбеляза Корнелия Нинова.

По отношение на евентуален служебен кабинет, Корнелия Нинова заяви, че той не може да реагира сериозно и с важни решения на важните предизвикателства, които ни очакват.

„Прогнозирам, че наесен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има – без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът – няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент“, обясни лидерът на БСП.