Това е четвърти път, в който „Има такъв народ“ развалят възможността да се формира правителство в тяхната история. Не знам колко пъти трябва това да се повтаря, за да има някой съмнение, че тези хора не искат да участват в едно правителство на промяната. Това заяви за bTV премиерът в оставка Кирил Петков. 

"Аз не виждам Слави и Тошко да бъдат партньори в едно бъдещо правителство по никакъв начин", добави той.

„Когато стане нещо заплашително, като да имаме истинска институционална възможност да атакуваме корупцията през новия закон за КПКОНПИ и Бойко Рашков - те натискат ръчната спирачка, или когато има едни средства, които не се усвояват. Както знаете, миналата седмица спряхме с АДФИ поръчката за милиард и половина между Велико Търново и Русе, не знам коя от двете направи тяхната реакция, но със сигурност, не беше според мен записа", отбеляза Петков. 

Записът беше поредната Македония на Слави, допълни премиерът в оставка.

„Винаги е жалко да се види, че едни депутати, които можеха да бъдат независими като останалите шест, можеха да направят разлика в историята на България и да не влизаме в избори, но мандатът не е при нас“, добави Петков.

„С този страх, с който ГЕРБ и ДПС подходиха към кандидатурата на г-н Рашков, е абсолютно ясно и очевадно, че тези хора ги е страх от едни истински работещи институции. В момента те контролират главния прокурор и не могат да си представят, че може да има работеща институция, която да разследва техните кражби“, отбеляза още премиерът в оставка. 

Той припомни, че в първия мандат са предложили за премиер Асен Василев и според него не е нормално да се сменят кандидатите на всеки две седмици.

„Аз отстъпих, когато стана проблем във връзка с руските дипломати и показах, че никой от нас не е тук заради позиция или кариерно развитие и за нас България е кауза, и го показахме с действията си. Ако имаше реален шанс, то това беше логичната номинация от „Продължаваме промяната“. 

Петков поясни, че не е обсъждано дали той ще заеме министерски пост.

„Реално ние се фокусирахме да видим дали има шанс да се направи правителство отново. И докато вече не вярваме на думи, затова сложихме реално условие да бъде откъм действия. Може би „Има такъв народ“ наистина да препоръча, а и да одобри един нов закон за КПКОНПИ с Бойко Рашков на него, ако не може, няма никакъв смисъл да си говорим диалогични ли сме, не сме ли диалогични, по делата ще ги познаете. Това беше нашата стратегия в този разговор, защото ни омръзна - един ден хвърлят държавата под автобуса, на следващия ден се правят на диалогични. Това не може да продължава“, отбеляза Кирил Петков.

По думите му дали до 15 август ще работи парламентът или се отива на предсрочни избори, зависи от мандатоносителя.

"Нека да чуем госпожа Корнелия Нинова, но според мен шансът да имаме партньор Слави Трифонов е нулев", каза премиерът в оставка.