Вече е ясно кои влизат в новия екип на избрания за президент Джо Байдън. Държавен секретар ще е Антъни Блинкен - опитен дипломат, който освен в България, беше гост и в "120 минути". Това се случи през 2016-та.

Припомням ви откъс от нашето интервю, който показва ясно начинът, по който Антъни Блинкен гледаше на нашия регион тогава.

- Между другото, играете ли шах?

- Играя малко шах...

- Малко, казвате. Питам ви защото разговорът с вас ще бъде излъчен в същото предаване, в което ще покажа и разговор с Анатолий Карпов - големият шахматен шампион.

- Да, да...

- Той има обръщение към администрацията на Съединените щати и на Европейския съюз, което гласи: "Пожелавам им да престанат да слушат само себе си".

- Мисля си, че той е по-велик играч на шах, отколкото анализатор на международните отношения. Съединените щати играят водеща роля в света, чувайки и работейки за решаването на проблемите на цялата международна общност. Ние изиграхме тази роля, за да спрем ебола. Ние играем водеща роля в обединяването на страните за борба с климатичните промени, чийто конкретни резултати видяхме в Париж.

Ние вложихме много, за да обединим повече от 65 държави в коалиция, която се бори с "Даеш". Ние сме най-големият донор до този момент, който се бори с хуманитарната криза в Сирия и Ирак. Ние сме най-големият донор на ООН. На всички тези места и на много други САЩ влагат огромни усилия и ресурси, за да решат тези глобални проблеми, които не засягат само САЩ.

Така че нека повторя - подозирам, че господин Карпов е велик шахматен играч, но не съм убеден в неговия анализ на международните отношения.

- Срещнахте се с много официални лица тук. След като ги чухте, останахте ли с впечатлението, че в България е започнала истинска борба с корупцията, престъпниците и местните олигарси?

-  Да, борбата започна. Например мерките на правителството ви в борбата с контрабандата са огромна стъпка в тази посока и вече дава резултати. Има и закон за борба с корупцията, който отново е във вашия парламент и който ще е много важен, когато бъде приет.

Но това, което е от особено значение, особено когато приемате нови закони, е, че те трябва да се прилагат. И тези, които ги прилагат, трябва да имат независимостта и ресурсите да изпълняват своята мисия. Това изисква време, работа и усилия. Вярвам, че тези усилия започнаха.

И, между другото, гражданското общество може да бъде важен партньор на правителството. Надяваме се, че българското правителство ще разглежда гражданското общество точно като такъв партньор. В края на краищата, една от най-големите ползи на гражданското общество е, че дава възможност на гражданите да са ангажирани, да участват в процесите и да правят това по мирен път. Във всяка страна това е най-големият и дългосрочен източник на стабилност и най-висшата форма на патриотизъм.

Вижте цялото интервю:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!