Това, което ни притеснява, са руските действия, които понякога подкопават някои от основните принципи на международното право, които са важни за стабилността и прогреса на цялата система. Това каза в ексклузивно интервю за „120 минути” зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„След Втората световна война, ние вложихме години в опити да създадем закони, правила, норми и институции, които да управляват международните отношения. Целта беше да предотвратим нова война и да дадем на страните среда, в която те да растат и просперират. За съжаление, в някои отношения, Русия избра да играе контра срещу тези норми и правила”, коментира той.

Блинкен посочи, че България има силни съседи, но трябва да следва самостоятелен курс. По думите му и Русия, и Турция имат интерес от деескалирането на конфликта помежду си, но това в голяма степен зависи от Москва. Заместникът на Джон Кери отказа да коментира властовите рокади в южната ни съседка, в рамките на които премиерът Давутроглу подаде оставка.

По отношение на ставащото у нас, Блинкен посочи, че освен да се приемат закони за борба с корупцията, престъпността и олигархията, те трябва и да се прилагат. „И тези, които ги прилагат, трябва да имат независимостта и ресурсите да изпълняват своята мисия. Това изисква време, работа и усилия”, допълни той.

По думите му правителството трябва да приеме гражданското общество като партньор.

Интервю на Светослав Иванов

- Държавният секретар Кери посети България. Директорът на ФБР също беше тук. Виктория Нюланд дойде у нас два пъти. С вашето пристигане това прави пето посещение на високо ниво в България само за 16 месеца. Каква е целта ви? Може ви в Държавния департамент много харесвате времето в София или...?

- Времето тук е чудесно. Целта ни всъщност е израз на факта, че дълбочината и обхватът на отношенията между САЩ и България продължават непрекъснато да растат. Аз съм тук след държавния секретар и другите колеги, защото ние вършим изключително съществена работа заедно, която носят реални ползи за нашите два народа.

Продължава диалогът ни в сферите на отбраната, борбата с тероризма, върховенството на закона, енергийната сигурност и връзките между хората на двете страни. Тези отношения стават все по-здрави и това е причината аз да съм тук.

- Кажете ми, господин Блинкен, ако Русия иска да увеличи влиянието си в Източна Европа, какво искат Съединените щати от България в момента?

- Вижте, Русия има дълбоки исторически и културни връзки с толкова много държави в региона. И ние се отнасяме с голямо уважение към този факт.

За съжаление, това, което ни притеснява, са руските действия, които понякога подкопават някои от основните принципи на международното право, които са важни за стабилността и прогреса на цялата система. След Втората световна война, ние вложихме години в опити да създадем закони, правила, норми и институции, които да управляват международните отношения. Целта беше да предотвратим нова война и да дадем на страните среда, в която те да растат и просперират.

За съжаление, в някои отношения, Русия избра да играе контра срещу тези норми и правила. Пример е Украйна. Идеята, че в 21 век една държава със сила може да променя границите на своите съседи - това не трябва да е приемливо.

- Между другото, играете ли шах?

- Играя малко шах...

- Малко, казвате. Питам ви защото разговорът с вас ще бъде излъчен в същото предаване, в което ще покажа и разговор с Анатолий Карпов - големият шахматен шампион.

- Да, да...

- Той има обръщение към администрацията на Съединените щати и на Европейския съюз, което гласи: "Пожелавам им да престанат да слушат само себе си".

- Мисля си, че той е по-велик играч на шах, отколкото анализатор на международните отношения. Съединените щати играят водеща роля в света, чувайки и работейки за решаването на проблемите на цялата международна общност. Ние изиграхме тази роля, за да спрем ебола. Ние играем водеща роля в обединяването на страните за борба с климатичните промени, чийто конкретни резултати видяхме в Париж.

Ние вложихме много, за да обединим повече от 65 държави в коалиция, която се бори с "Даеш". Ние сме най-големият донор до този момент, който се бори с хуманитарната криза в Сирия и Ирак. Ние сме най-големият донор на ООН. На всички тези места и на много други САЩ влагат огромни усилия и ресурси, за да решат тези глобални пробмело, които не засягат само САЩ.

Така че нека повторя - подозирам, че господин Карпов е велик шахматен играч, но не съм убеден в неговия анализ на международните отношения.

- Говорейки за шах, разривът в отношенията между Турция и Русия размести фигурите на българската политическа шахматна дъска. Каква е вашата позиция за влиянието, което има този конфликт тук?

- Първо, България е силна и независима държава, която трябва да следва собствените си интереси и да взема своите независими решения. Очевидно е, че вие имате силни съседи, но трябва да следвате собствения си курс. Не забравяйте, че сте членове на ЕС и НАТО, където също имате важни отговорности и ангажименти.

Ние искаме да видим Турция и Русия с позитивни отношения на сътрудничество. Но това много зависи от действията, които Русия предприема или не предприема. Инцидентът със свалянето на руския самолет усложни тези отношения, но Турция има пълното право да защитава своя суверенитет и териториална цялост.

В същото време и двете страни имат интерес в деескалирането на напрежението, избягвайки конфликт. Това е нашето послание към тях.

- Как оставката на турския премиер Ахмет Давутоглу ще се отрази на миграционния поток към Европа?

- Вижте, това е вътрешна работа на Турция. Промените в правителството са си тяхна работа. Ние очакваме да видим кой ще е следващият премиер и очакваме да работим с него. Имахме много добри отношения с господин Давутоглу.

Ние подкрепяме споразумението между Европейския съюз и Турция. То е много, много важно. В същото време ние работим много сериозно, за да стигнем до корените на тази криза.

- Въпрос, свързан с енергийната сигурност. Може би вече знаете, че България започна сондажи за газ в Черно море...

- Да.

- Ако се окаже, че България има свои собствени залежи, как това ще промени играта?

- България има огромна роля в създаването на енергийно разнообразие на европейско ниво. Виждаме този потенциал в ресурсите на Черно море, виждаме го и в проекта за интерконекторна връзка с Гърция. Това е много важно - България може да бъде в сърцето на европейския енергиен пазар.

Това е важно, защото искаме да видим енергия, която да се търгува свободно от различни източници, различни видове, различни маршрути. Колкото повече разнообразие имате, толкова по силна икономическа ефективност ще постигнете.

Това ще спре всяка страна да  доминира  на пазара и да използва енергията си като политическо инструмент за изнудване и преследване на своите собствени интереси.

- Срещнахте се с много официални лица тук. След като ги чухте, останахте ли с впечатлението, че в България е започнала истинска борба с корупцията, престъпниците и местните олигарси?

-  Да, борбата започна. Например мерките на правителството ви в борбата с контрабандата са огромна стъпка в тази посока и вече дава резултати. Има и закон за борба с корупцията, който отново е във вашия парламент и който ще е много важен, когато бъде приет.

Но това, което е от особено значение, особено когато приемате нови закони, е, че те трябва да се прилагат. И тези, които ги прилагат, трябва да имат независимостта и ресурсите да изпълняват своята мисия. Това изисква време, работа и усилия. Вярвам, че тези усилия започнаха.

И, между другото, гражданското общество може да бъде важен партньор на правителството. Надяваме се, че българското правителство ще разглежда гражданското общество точно като такъв партньор. В края на краищата, една от най-големите ползи на гражданското общество е, че дава възможност на гражданите да са ангажирани, да участват в процесите и да правят това по мирен път. Във всяка страна това е най-големият и дългосрочен източник на стабилност и най-висшата форма на патриотизъм.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!