Нова Конституция се приема само от Велико народно събрание, не от настоящият състав на народното събрание, то единствено може да вземе решение за свикване на ВНС и разпускане на сегашния парламент, посочи в предаването „120 минути“ депутатът от ГЕРБ – Десислава Атанасава. Тя е и председател на временната комисия за промените в конституцията. 

За работата на комисията Атанасова обясни, че от създаването си до сега е имала едно заседание, но предстои да се организират онлайн дискусии, кръгли маси и обсъждане на законопроекта за промени в Конституцията. „В настоящата обстановка е недопустимо и невъзможно да се проведат заседания, с оглед на факта, че пандемията наистина взема жертви“, каза Десислава Атанасова.

Тя уточни, че имената на конституционните експерти, които са приела да работят в комисията първо ще бъдат представени в нея, а след това имената им ще бъдат обявени публично. Бившият министър на правосъдеито Данаил Кирилов не е сред тях, те са общо около 10 човека, отбеляза Атанасова. 

„Не се опитваме да играем игра, предложихме няколко ключови неща – промяна в Конституцията и рестарт на държавата, промяна в политическата система. Такива въпроси бяха поставени в първите дни на протеста“, каза още Десислава Атанасова. 

В студиото на „120 минути“ депутатът от ГЕРБ предположи, че думите „Нуждаем се от нова Конституция, ще предам правомощията си по Конституция, но не под натиск или чрез улицата“ са на премиера Бойко Борисов, но те се оказаха на президента на Беларус – Александър Лукашенко. 

За грешката си тя обясни, че е предположила, че водещата ще я провокира с въпрос за думи на Бойко Борисов и затова се е объркала. Не виждам никакъв паралел нито между двете личности, нито между двете държави, каза още тя. 

„Има избори след няколко месеца, представяте ли си оставка на правителството в този момент – без бюджет за следващата година, без обезпечени плащания, включително в здравната, социалната и образователната система. На фона на тази пандемия кой ще носи отговорността“, попита Атанасова. 

„Мерките са отговорност и тяхното спазване зависи от всеки един от нас. Ако всеки спазва мерките, така както правителството и здравният министър са издали заповед, смятам, че сериозно ще намалее ръстът на заболеваемост“, каза Десислава Атанасова по повод ситуацията с COVID-19. 

Премиерът се справя добре със заразата и с работата от вкъщи – имаше министерски съвет, вземат се решения и няма забавяне, включително и в проектозаконите, които МС гласува, посочи Атанасова.