Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за обявяване противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България.

Държавният глава сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание от 2 октомври.

В искането на държавния глава е посочено, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само Велико народно събрание. В мотивите на Радев се посочва, че действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не.

С обявяването на искането за допустимо, Конституционният съд дава едномесечен срок на заинтересованите по делото страни да представят становища. Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов - бивш депутат от ГЕРБ. 

Определените срокове показват, че е възможно до края на тази година да стане ясно дали е противоконституционно решението на парламента за създаването на комисията, оглавявана от Десислава Атанасова.

Днешното решение е взето единодушно