Временната парламентарна комисия, която ще обсъжда проекта за нова Конституция, проведе първото си заседание, съобщава БГНЕС. 

Депутатите решиха към състава на комисията да бъде сформиран експертен съвет от юристи, които да ги подпомагат в прецизирането на текстовете. 

„Призовавам колегите, които не участват в състава на комисията да изпратят и предложат експерти, които да участват. Това не е конституцията на ГЕРБ, а конституцията на България. Колкото по-сериозно академично присъствие има, толкова по-ценен и съществен ще бъде дебатът“, каза председателката Десислава Атанасова.

БСП и ДПС отказаха да участват в комисията още при нейното създаване, а лидерът на левицата Корнелия Нинова открито призова всички съсловни организации да не откликват на поканите. „Всеки, който държи на титлата си и на знанията си – не би се съобразил с партийната повеля“, отговори Десислава Атанасова. Според нея работата на депутатите би била далеч по-пълноценна, ако се чуват и различните мнения.

Освен народни представители, предложения за участие в експертния съвет ще могат да правят още неправителствените организации и академичната общност. Комисията ще работи до 2 декември, а дотогава трябва да е готова с доклад. 

Междувременно трябва да стане ясно и становището на Венецианската комисия, в частта „Съдебна власт“, от проекта за нов основен закон, което няма обвързващо значение за страната ни.