БСП и ДПС отказаха да участват в ремонта на Конституцията и управляващите създадоха Временна анкетна комисия за целта само с 10, вместо с 18 депутати.  До средата на ноември Бюрото на Венецианската комисия ще изпрати становището си за текстовете за независимостта на съдебната власт. 

Председател на Временната анкетна комисия за Конституцията е Десислава Атанасова, която премиерът Бойко Борисов нарече преди време тежката артилерия на ГЕРБ.

В следващите два месеца управляващите само ще дебатират върху проекта и то само с „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим депутат. За да променят Конституцията, те трябва да намерят 160 депутати от този парламент и да свикат Велико народно събрание.

Социалистите обявиха бойкот от трибуната, а ДПС напуснаха пленарната зала. Управляващите предложиха и представител на независимите депутати, но това не остана незабелязано от БСП, тъй като преди 2 г. той беше част от тяхната парламентарна група.

„Парламентарната група на ГЕРБ да предлага Спас Панчев? Ами, тогава кажете, че този депутат е от вашата парламентарна група“, заяви социалистът Георги Свиленски.

Председателят на комисията Десислава Атанасова обяви, че е готова на диалог и ще предложи към новата структура да бъде създаден експертен съвет.

„Приех да бъда председател на Комисията с ясното съзнание за отговорността, която ще нося и за критиките, които ще следват. Доказала съм, че съм диалогичен човек. Имам желание внимателно и търпеливо да изслушам различните аргументи, да чувам, а не просто да слушам различното мнение“, коментира Атанасова.

Комисията е с мандат два месеца, ще се събере на първото си заседание следващата седмица, за да утвърди процедурните правила за работа. Заседанията ѝ ще бъдат предавани онлайн.