Всеки лидер има своите доверени хора, с които работи и постига целите си. За новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен това е председателят на външната комисия в Европейския парламент – Дейвид Макалистър.

Двамата се познават от години. И двамата са от едно политическо семейство. И двамата - от един регион. И двамата - в близкия кръг на германския канцлер Ангела Меркел.

Макалистър е германец с шотландска кръв. Преди да влезе в Европарламента е министър-председател на провинция Долна Саксония. Същият пост заема и бащата на Урсула фон дер Лайен. Двамата германци ще бъдат две от водещите фигури, които ще търсят европейски консенсус по външнополитическите теми.

„Имаме нужда от силна Европа, защото сме изправени пред огромни предизвикателства. Ако сме заедно и обединени – тогава Европа е по-силна. Трудно е когато държавите членки сами се опитват да преодолеят тези предизвикателства”, заяви Макалистър.  

А самата фон дер Лайен твърди, че светът има нуждата от тяхното лидерство.

Според Макалистър фон дер Лайен много съзнателно определя новата Европейска комисия като „геополитическа”. По думите му по този начин тя бетонира външнополитическата необходимост да се говори с един глас, за да бъде приета Европа на сериозно. Освен това е път към постигането на външнополитическите си цели.

„През 21 век всички държави в ЕС в сравнение със САЩ или Китай са малки държави. Това важи не само за България, Гърция, Португалия, но също така и за Германия и Франция”, подчерта германецът.

Тази седмица Берлин и Париж представиха общ документ за реформи в Европа и по-активна външна политика. Френско-германският проект ще трябва да убеди новия парламент, който е много по-пъстър в мненията си. Както и държавите-членки, които често са на различни позиции.

Именно в тази връзка Макалистър смята, че Вишеградските държави допринасят за политическия дебат в Европа. Въпреки че невинаги е съгласен с тяхната позиция, Макалистър приема различните мнения в една европейска демокрация.

Според него е важно през следващите пет години да се постигат повече консенсуси, включително и с различните политически схващания на унгарския премиер Виктор Орбан.

В новия европейски мандат на фокус са и Западните Балкани. Дейвид МакАлистър е отличен познавач на региона.  Той е и един от докладчиците по напредъка на държавите от Западните Балкани.

Съжалява, че Европейският съвет не е дал зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Общността.

„Съжалявам, защото липсата на решение доведе впоследствие до загуба на доверието и разочарование в Северна Македония и в Албания. Сега ние трябва да погледнем напред”, изтъкна Макалистър.

Вижте цялото интервю във видеото!