"За България е хубава крачка напред - решението на Комисията за отпадане на мониторинговия механизъм. Има много свършена работа и то успешно". Това каза специално за bTV първата жена председател на ЕК - Урсула фон дер Лайен.

Разбира се постигнатото трябва да се запази, но за мен е важно да имаме единен механизъм за всички страни-членки, добави още тя.

Това съм заложила и в политическата си програма и върху това ще работим. Така че всички страни-членки ще трябва да се съобразяват, да спазват върховенството на закона, да докладват, така че да имаме механизъм, който да бъде справедлив за всички, добави фон дер Лайен.

Идния понеделник Европа вече ще има работеща Комисия. С месец закъснение съставът й беше одобрен днес от евродепутатите с убедително мнозинство. Така беше избегната институционална криза.

Евродепутатите в продължение на 2 месеца поддържаха напрежението, за да покажат, че никой не може да ги прескача за най-важните решения за Съюза. Отхвърлиха кандидати за комисари, но днес символично прекратиха бойкота и приеха екипа на германката Урсула фон дер Лайен.

Тя обясни, че не е привърженик на Европа на различни скорости, защото смята, че е много важно да „вървим всики заедно, защото единството е безценно в Европейския съюз”.

„Да, понякога отнема време, понякога е трудно, но това е демокрацията. Тя има в себе си стойност и достойнства, особено, когато има голямо мнозинство, с което се движите напред и променяте нещата към по-добро”, обясни още председателката на новата ЕК.

Урсула Фон дер Лайен разполага с 5 години, за да осъществи амбициите си за Европа. Но още от понеделник ще трябва да покаже, че се съобразява с парламента, който днес прие екипа й, а и че е независима от евролидерите, които пък им я наложиха да председател на Комисията.