Във Видин бяха осигурени достатъчно лични предпазни средства за медиците на първа линия. Това обяви кметът на града Цветан Ценков в „120 минути“, който е лекар по професия. По думите му той ежедневно е упрекван от гражданите, че Видин се е превърнал в един от най-засегнатите райони от COVID-19. 

„В болницата не се продават цветя, лекуват се болни хора. През Видин мина целият трафик за Югоизточна Европа. На „Калотина“ се затвори границата, но минаваха по 900 превозни средства на смяна“, така кметът се опита да обясни големия брой на заразени с коронавирус в града. 

Зрител на предаването изпрати протокол от видинската болница, според който лаборантите са 8, а са получили 7 предпазни маски. Ценков заяви, че предпазни средства са осигурени и не коментира конкретния казус, въпреки че има 40 болни медици в лечебното заведение. 

Уточни, че след призива лекари от цялата страна да помогнат на болницата, редица медици са се отзовали. „Аз съм готов да давам дежурства в кардиологията, но крайно време е тази пандемия да покаже на цяла България, особено на политическия елит, че тези 30 окръжни болници са гръбнакът на здравеопазването“, заяви кметът на Видин. 

Ценков уточни, че средната възраст на служителите в болницата е 55-60 г., като това не трябва да се подценява. 

„Какво ще стане след 5 години, тогава кой ще е виновен – пак ли кметът, пак ли премиерът или някой друг. Трябва да има политика за тези болници, които са от национално значение. Трябва да се даде шанс на всички новозавършили млади лекари да специализират в периферията веднага, а не да ги карат да остават в пет центъра в страната“, посочи Ценков. 

Кметът на Видин беше категоричен, че персоналът от засегнатите социални домове не работи в местната болница. Той не успя да отговори на въпроса дали заразата е разпространена от шофьора на дома.