Ухан е под карантина. Улиците на 22-милионния Пекин са празни. Човешки лица се виждат все по-рядко, защото върху тях са поставени санитарни маски. В същото време болниците продължават да се пълнят, а леглата да свършват.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 31 хил. души в Китай страдат от най-новата заплаха за света – новия коронавирус. Загиналите са над 880, задминавайки жертвите на ТОРС от 2002 г. Заразените европейци са над 30.

Американец е първият чужденец, починал от коронавируса. Петима британци, сред които и дете - са с потвърдена диагноза. Заразени има и в Испания.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон смъртта на 34-годишния доктор Ли Уенлианг, първи предупредил за заплахата, предизвика остри реакции в Китай, а историята му накара милиони по света да се замислят за свободата.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради епидемията в съседите Южна Корея и Виетнам увеличиха производството на маски, роботите влязоха в болниците, а някои пенсионирани медици отново се връщат на работа и обгрижват пациентите.

След борбата с „Ебола“ и предишния подобен вирус, Чен Хонг с 36-годишен стаж приема битката с новата зараза като последната си достойна работа. Лечението от коронавируса е и последната мисия и на Уенлианг.

Снимка: btvnovinite.bg

На 30-и декември младият доктор е сред първите, които предупреждават колегите си за новата заплаха, но е специално предупреден от властите да „спре с разпространяването на фалшива информация, защото така нарушава обществения ред“.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец по-късно в едно от най-големите китайски социални мрежи публикува снимка с маска на лицето. Малко преди да почине, той разказва как се е заразил от пациент. Прекарал е в Централната болница на Ухан около три седмици. Публикува и специалното писмо от властите, получено заради предупреждението към колегите му.

„Официално ви предупреждаваме: ако продължавате да бъдете упорит и с такова нахалство продължите тази незаконна дейност, ще бъдете изправен пред съда – ясно ли е това?“, пише в предупреждението.

„Да, разбрах“, отговаря Ли.

Снимка: btvnovinite.bg
В писмото си полицията пише още, че се надява докторът да се успокои, за да преосмисли поведението си. Впоследствие първоначалното порицание от пазителите на реда в комунистическата държава е заменено с извинение към доктора – вероятно заради доказаната опасност.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец след първоначалното предупреждение Уенлианг окончателно е диагностициран с коронавирус, а седмица по-късно почива. Смъртта му предизвика една от най-големите вълни на възмущение сред китайците.

„Правителството трябва да може да чува различни мнения. И да разрешава различните мнения да съществуват. Това, от което наистина имаме нужда, е да разберем какво не сме направили добре и как да подобрим ситуацията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дълбоко съжалявам за смъртта му и съм искрено тъжна за него. Трябва да видим какво ще събуди смъртта му в обществото. И да не надяваме тя да не е напразно“.

Това са част от думите и призивите на китайските граждани.

В социалните мрежи бързо се разпространиха и хаштаговете „Искаме свобода на словото“ и „Правителството трябва да се извини“, но и те бързо бяха цензурирани. Проверка на Би Би Си, часове след смъртта на лекаря, предупредил за вируса, показа, че стотици хиляди коментари вече са били изтрити.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон в интернет популярни стават любителски видеа на жител на района, откъдето тръгна заразата – Ухан, който влиза в една от болниците в града. Скандализират китайското общество, защото спокойната грижа на лекарите от държавните телевизии се различава от реалността в клиповете му.

Дни по-късно властите задържат мъжа за преглед.

Обвинения за цензура и репресии в пика на епидемията за коронавируса в Китай. А лицето на Ли Уенлийнг, който плати с живота си за това, че предупреди света за идващата заплаха, остава завинаги в сърцата на милиони в Азия.