699 са вече смъртните случаи в Китай и 31 000 са заразените. В 24 държави по света извън Китай има потвърден коронавирус.

Всичко започна през декември 2019 г., когато непознат вирус се разпространява в 11 милионния китайски град -  Ухан. Заразата тръгва от рибен пазар в пристанищния град.

Световната здравна организация го идентифицира като част от семейството на коронавирусите. Притесненията са, че е смъртоносен и се разпространява и развива по-бързо, отколкото съвременната медицина и технологиите биха могли да се справят.

Предполагаемите заразени са хиляди. За по-малко от 3 седмици от Китай заразата плъзва към Япония, Тайланд, Сингапур, Северна Корея, Австралия и Тайван. Заболели има и в Щатите и няколко европейски страни.  Започва надпревара с времето.

До момента са установени над 31 000 случая на короновирус, близо 4000 от тях са в критично състояние, а 699 са намерили своята смърт. По-голям процент на заразените са мъже на средна възраст.

Тази седмица новородено стана най-младият човек диагностициран с вируса, броени часове след раждането. Няколко дни по-късно умира и лекарят, който първи съобщава за новия коронавирус.

Хиляди са на опашките, за да се тестват. Чакат с часове, а напрежението расте. Милиони маски са разпродадени за минути.

Не можем да говорим за профил на жертвите на коронавируса. Това, че повечето поразени от него са мъже, се дължи на факта, че те са по-активни в обществото и са по-изложени на такива зарази, заяви доц. д-р Атанас Мангъров - началник на детската клиника по инфекциозни болести в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Симптомите на коронавируса са неразличими от тези на обикновения грип, отбелязва доц. Мангъров, който споделя, че не се притеснява, когато около него кихне, освен ако не е бил скоро в Китай.

Специалистът по инфекциозни болести казва, че това е основният начин да филтрираме възможните носители на коронавируса – дали са посещавали някои от районите, където е разпространена заразата.

Миенето на ръцете и поддържането на хигиена са задължителни за предпазването ни от заразите, казва доц. Мангъров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази епидемия има много общо със SARS (ТОРС)“, отбелязва лекарят и прогнозира, че по същия начин този коронавирус ще изчезне след половин година, през лятото, тъй като това не е период, в който се разпространяват такива вируси, приличащи на грипа като разпространение.

„В момента всички страни и най-вече в Китай правят всичко, което е в рамките на възможното. Тупат топката и чакат лятото, като се надяват този вирус да отмине, защото ако не стане, това ще се превърне в пандемия“, казва лекарят.

Отшумява и епидемията от грип, казва доц. Мангъров, но все пак е възможно след няколко седмици да има нова вълна от друг щам.

Един от начините да се предпазим от грипа е да се ваксинираме, съветва доц. Мангъров.