Когато сме закупили организирано пътуване, което включва самолетни билети и хотелско настаняване – законът е категоричен, че до момента на отпътуването имаме право да прекратим договора с туроператора и да получим обратно парите си.

Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите – Димитър Маргаритов.

Неговото изказване дойде във връзка с новия коронавирус, който зарази хиляди души, основно в Китай. От Световната здравна организация заявиха, че няма нужда от масово спиране на международните пътувания заради заразата, но много българи се отказват от екскурзиите си до Китай и региона.

За „Тази събота“ Маргаритов подчерта, че е добре пътуванията да се разделят на две – пакетно или индивидуално.

За пакетните пътувания има и допълнителна възможност при непредвидени обстоятелства, като тези с коронавируса, потребителите да анулират пътуването и да си получат парите.

Освен това изтъкна, че са възможни договорки за промяна по условията на сключен договор за пакетно пътуване. Получена е и информация, в която самите туроператори са предприели действия и са обявили на своите клиенти, че дадено пътуване няма да се състои и ще възстановят парите.

Когато става въпрос за индивидуално пътуване – въпросът как ще бъде възстановена и каква част от сумата зависи между потребителя и съответната компания, допълни Маргаритов.

„Когато пътуването е индивидуално, всичко зависи от предварителните условия. Тогава може да говорим за хипотезата, особено при самолетните пътувания, да не ни се върнат парите. В тези случаи е възможно по-скоро да бъдат променени датите“, обясни той.

Маргаритов заяви, че при хотелските резервации ситуацията е по-лесна, защото има опции за анулиране на резервацията и връщане на заплатената сума.

Той отбеляза, че е важно потребителите да се информират за отделните държави и каква е обстановката в сайта на МВнР.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 313 20 5 9
Света 622315 26003 28800 137364
Заразени* Нови Починали
България 313 20 5
Света 622315 26003 28800
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer