Българско семейство си наложи карантина, след като синът им се завърна от Китай. Пред bTV обясниха, че здравните власти не им дали изчерпателна информация какво да правят. 

Големият им син е студент в Пекин. Малкият - му бил на гости и се върнал у нас на 5 февруари. На летището получил само бележка.


"Една бележка, в която пише стандартна статистика за коронавируса, а отдолу пишеше и няколко съвета", поясни Любомир Василев.

Сред съветите - да ограничи контактите през първите 14 дни, да спазва хигиена, а ако се появят симптоми - да посети личния лекар, на добра воля работодателят пуснал в почивка родителите. Училището на Любомир също проявило разбиране.

„Трябва на своя глава да преценим кое е добре за нас и за другите, никой не ни държи сметка, нито пък имаме инструкция какво да правим. Ако излезем сред колеги, съседи и т.н., хората са притеснени, защото те също чуват какво се случва“, обясни майката на Любомир Ася Василева.

От личния лекар не получили ясни инструкции. Свързали се със здравното министерство, откъдето ги препратили към Центъра по заразни и паразитни болести. Оттам пък не отговаряли на телефоните. И отново потърсили министерството - този път с имейл.

"Телефоните, които бяха оставили, не работят, няма връзка с тях, ние се опитвахме по други начини да се свържем с тях. Сега, благодарение донякъде на вас, намерихме контакта, разбрахме се с тях, няма нужда от такава карантина за семейството", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Изолиран трябва да е само синът, който да мери редовно температурата си. Ще му бъде направен тест. А здравните власти признават, че момчето е трябвало да получи пълна информация още на летището.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!