Смъртта на китайския лекар, който първи съобщи за новия коронавирус, предизвика предизвика гняв сред китайското общество, което обвинява правителството, че крие информация от Запада и не прави достатъчно за ограничаване на заразата.

Ли Уенлианг почина, след като се заразил с вируса, лекувайки пациенти в Ухан. През декември той изпратил съобщение до свои колеги в затворена чат група, в което предупреждава за „нов вирус, който много прилича на САРС“.

Той посъветвал останалите медици да носят защитно облекло и да внимават да не се заразят.

Четири дни по-късно лекарят бил привикан от местното бюро по сигурността, където трябвало да разпише писмо, че „разпространява фалшива информация, която сериозно нарушава обществения ред“.

На 10 януари д-р Ли започнал да кашля, на 11 – вдигнал температура, като два дни по-късно бил приет в болница. На 30 януари бил диагностициран с коронавирус.

Новината за смъртта му беше посрещната от масови възпоменания в китайската социална мрежа „Уеибо“, които бързо прераснаха в гняв.

Още преди това да се случи, китайското правителство беше подложено на яростни критики, че не представя реалистично сериозността на вируса. Смъртта на д-р Уенлианг допълнително разпали разговорите за свободата на словото в Китай.

Най-популярните хаштагове в китайската социална мрежа бяха „правителството дължи извинение на д-р Ли“ и „свобода на словото“. Повечето коментари по темата бяха бързо изтрити, тъй като Китай налага сериозна цензура на социалните мрежи.

С все по-бурното разпространение на вируса, от Китайското правителство бяха принудени да признаят, че са позволили недостатъци в здравната система относно новата болест.