„Това, което наблюдавахме по време на живота на кралица Елизабет II, е сериозна промяна в ролята на монархията и в Обединеното кралство, и в света. Монархията еволюира през този период“.

Това каза в предаването „120 минути“ британският посланик у нас Роб Диксън. Първият му спомен е, когато е 3-годишен и е на раменете на баща си, а кралицата е на посещение в Бирмингам.

„Искахме да я видим. Тя беше вездесъща и винаги е присъствала в живота на нашата държава. Всяка Коледа тя влизаше в къщите ни", разказа Диксън.

„Тя се възкачва на трона на 25-годишна възраст. Първи министър-председател по време на нейното царуване е Уинстън Чърчил. Има определено чувство, че Елизабет II привнася красота и една изящност в атмосферата“, каза още посланикът.

По думите му кралица Елизабет II въвежда и един стил в монархията. За първи път нейната коронация се предава по телевизията и всъщност това е един символ на отварянето на кралското семейство.

"Този момент промени мисълта на хората в посока обединение в началото на 50-те години", допълни Роб Диксън.

Според него ролята ѝ изисква много упорит труд и дълг към обществеността.

"От началото до края на нейното царуване то е пропито именно с това чувство на дълг", на мнение е посланикът на Великобритания у нас.

"Наричат я най-великият ни дипломат. Тя привнася това чувство на приемственост, на надеждност, което хората асоциират с Обединеното кралство", завърши той.