Съоснователят на „Нексо“ Антони Тренчев заяви пред bTV, че платформата не оперира в България, „именно за да да не попаднат на подобен безобразен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските органи за рекет“.

Припомняме, че на 12 януари прокуратурата започна мащабна спецакция в столицата и нахлу в офисите на криптокомпанията „Нексо“. Два дни по-късно беше съобщено, че са повдигнати обвинения на четирима души за пране на пари, данъчни измами, банкова дейност без лиценз, компютърни престъпления, нарушаване на санкциите срещу Русия, както и за извършени трансакции към човек, уличен в терористична дейност.

Според прокуратурата, която се позова и на информация от партньорски служби, компанията е действала от Германия, България, Кипър и Сърбия. Установено е, че до момента са извършени над четири милиона трансакции в криптовалути, като общата стойност на всички трансакции е над  94 милиарда долара.

„Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим, няма никакъв проблем“, каза още той.

Антони Тренчев заяви, че са намира в дома си, „заобиколен от хора, които ме обичат и случващото се в България, където отдавна не живея, няма особен ефект върху ежедневието ми“.

Той заяви, че „казусът, който е образувала прокуратурата, е безпрецедентен и той е образуван напълно изкуствено с цел препиране на имиджа на прокуратурата на имиджа на главния прокурор“.

Съоснователят на "Нексо" заяви, че единият от задържаните е гражданин на САЩ, на който са нарушени човешките права, а щетите са за милиарди, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец.

Споразумението със САЩ

В петък стана ясно, че "Нексо" се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти.  Компанията получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.

„Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца“, заяви Антони Тренчев.

Той допълни, че по споразумението са работили две години.

Търговията с криптовалута

„Не извършваме банкова дейност, защото криптовалутите на много малко места са приети като парични средства. Те не са категоризирани. За съжаление, в по-голямата си част криптовалутите все още не са регулиране“, добави Антони Тренчев.

Обвинение за финансиране на тероризъм

Той заяви, че „Нексо“ „имат най-сериозната и най-стриктната“ политика по отношение на произход на средства, срещу изпирането на пари и срещу финансирането на тероризъм.

Припомняме, че миналата седмица българската прокуратура обясни, че е имало транзакции към лице, уличено в терористична дейност Махмуд Мохамед Махмуд Айеш от палестинска терористична групировка.

Антони Тренчев отрече и отговори, че Махмуд Айеш не е клиент на „Нексо“.

Той отхвърли обвиненията, че „Нексо“ е използвано за прехвърляне на руски активи.

Дарения за политически партии

От декларациите за дарения на "Да, България!" стана ясно, че служители на криптокомпанията са дарявали средства на коалицията.

„Наши служители, получили своите доста високи възнаграждения, след платени данъци на своите средства, са дарили, на когото са решили. Имаме над 800 човека във фирмата. Не ги следя всички. Стана ясно, че (б.р. дарения) е имало към „Да, България!“. Дали е имало към други формации нито съм гледал, нито ми е работа“, заяви Тренчев.

„Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на българската прокуратура. Гешев ще влезе в санкциите на „Магнитски“, каза той.