Д-р Ива Александрова Първова, лекар-асистент в Клиника по ревматология (ул. Урвич №13), ни информира подробно какво представлява остеоартрозата , остеопорозата , кой е застрашен от тях и как да се предпазим ефективно.


1. Д-р Първова, какво представлява остеоартрозата?
Остеоартрозата е дегенеративно заболяване, при което се засягат ставният хрущял и всички ставни структури. То касае предимно хората на възраст над 40 години, като честотата му нараства с увеличаване на възрастта. Над 50% от хората в пенсионна възраст имат остеоартроза в България.

2. Каква е разликата между остеоартрозата и остеопорозата?
Остеопорозата е най-често срещаното костно заболяване, което се характеризира с намаление на костната здравина, поради намалена костна плътност и променено качество на костта. Тези промени водят до повишен риск от фрактури на костите. При жените загубата на костна маса се увеличава през менопаузата и тази фаза на засилена костна загуба продължава между 5-10 г. Постменопаузалната остеопороза е свързана с намаленото съдържание на естрогени в женския организъм. При жените над 45 г. остеопорозата е причина за повече дни болнично лечение в сравнение с много други болести, включително диабет и инфаркт на миокарда.

3. Как да разберем, че имаме проблем със ставите и костите?
Болните от остеоартроза се оплакват от болка в засегнатите стави, която се засилва при движение, понякога оток на ставите, хрущене и ограничение на движенията в засегнатите стави. Освен това при рентгеново изследване засегнатите стави се характеризират с поява на остеофити (шипове), стеснение на ставната междина и деформация на ставите. За разлика от остеоартрозата, загубата на костна плътност не винаги се свързва със симптоми от страна на пациентите. Затова е изключително важна навременната диагностика на остеопорозата.

4. Какво ще посъветвате жените с болки в ставите и костите?
На първо място като жена, не само като лекар, съветвам жените да не пренебрегват грижата за ставите и костите, така както ежедневно полагат грижа за кожата и косата си. Навременната намеса ще ви се отплати във времето.

От моята практика мога да споделя, че лечението на артрозата изисква постоянство. Необходимо е обаче да се намали натоварването на болните стави, да не се остава дълго време в изправено положение, да не се носят тежки предмети. Затлъстяването нарушава кръвообращението в областта на ставите, а това създава сериозни проблеми.

При жени с остеопороза се препоръчва диета, богата на калций (млечни продукти, включително обезмаслено и полуобезмаслено прясно мляко, нискомаслено кисело мляко и сирене, тофу, зелени салати от спанак, сушени смокини и кайсии), по-често излагане на слънце и отказ от цигари, алкохол и кафе.

 

5. Каква е най-добрата грижа за ставите и костите на жената?
Най-доброто средство са хондропротекторите, от които водеща роля има АртроСтоп. Най-новият АртроСтоп Лейди е създаден специално за жени над 40 г. възраст, когато е желателно да започне активната грижа за костите и ставите. АртроСтоп Лейди съдържа оптималната дневна доза глюкозамин сулфат 1500 mg, която е научно доказаната ефективна доза при проблеми в ставите. В състава на АртроСтоп Лейди е включен уникален OsteoComplex, състоящ се от три активни съставки, незаменими за поддържане на здрави кости калций, витамин D и K. Той спомага за предотвратяване на костната загуба, възстановява костните минерали и микроструктура и повишава костната плътност. Дневната нужда от АртроСтоп Лейди е 3 таблетки дневно в продължение на 2-3 месеца, двукратно годишно.

 

6. Защо препоръчвате на жените именно АртроСтоп Лейди?
Познавам продуктите от серията АртроСтоп от години. Тяхната ефективност се доказа във времето при моите пациенти. АртроСтоп Лейди е единственият продукт на българския пазар, който съчетава в едно грижа за костите и ставите. Това улеснява и спестява средства на жените. АртроСтоп Лейди облекчава болката в ставите, подхранва ставния хрущял и подобрява подвижността. Продуктът е съвместим при жени на хормонално заместителна терапия, както и за диабетици.

Попълнете НОВИЯ Едноминутен тест за оценка на риска от остеопороза.