„Уестингхаус Електрик Къмпани“ обяви, че е подписала договор с АЕЦ „Козлодуй“ за модернизация на информационни и контролни системи на блокове 5 и 6 до най-новите стандарти, предаде БГНЕС, като цитира официално съобщение на компанията.

“Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за „Уестингхаус“. Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в усилията да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически изгодна и чиста енергия на България за десетилетия напред“, коментира Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

Според бизнес портала SeeNews сделката е на стойност 32,7 млн. евро и е без обществена поръчка, тъй като „Уестингхаус“ са единственият доставчик на системите.

Контролната платформа се внедрява в АЕЦ „Козлодуй“ повече от 15 години, като в съобщението се посочва, че производителят на оборудването подкрепя плановете двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ да се експлоатират до 2049 г.

Компанията беше поканена да работи по нов седми блок на Първа атомна още по времето на кабинета "Орешарски", но проектът напредва с доста бавни темпове. Едва през април м.г. Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу ОВОС на проекта. Междувременно „Уестингхаус“ се отказаха от участие, а и през 2017 г. компанията поиска съдебна защита от кредитори.