Американската компания за ядрени реактори „Уестингхаус” е поискала съдебна защита от кредитори, предаде „Ройтерс”. Новината дойде от японското правителство, тъй като дружеството е собственост на концерна „Тошиба”, който също е дълбока криза.

Фалитът на „Уестингхаус” беше потвърден от говорителя на правителството в Токио Йошихиде Суга, а в.”Никей” съобщи, че бордът на директорите на „Тошиба” е одобрил процедурата по несъстоятелност по-рано днес.

Мярката ще позволи на компанията да предоговори или откаже част от проектите си, които страдат от хронични закъснения и превишения на бюджетите си. „Ройтерс” отбелязва, че това вероятно ще доведе до нови съдебни дела в САЩ, Индия, Великобритания и Китай, където „Уестингаус” строи АЕЦ.

Случващото се вече се превърна в политически въпрос на най-високо ниво между Вашингтон и Токио. Според източници на агенцията в Белия дом виждат краха на „Уестингхаус” като заплаха за националната сигурност. Освен това голяма част от 12-те хиляди висококвалифицирани служители на дружеството са американци.

Сюжетът има и български „ъгъл”. Енергийният министър от кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев лансира идеята за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, който да е именно от „Уестингхаус”. В крайна сметка обаче идеята пропадна. Компанията беше ангажирана и в други проекти, свързани с останалите реактори на Първа атомна.