Един от спортистите, които предизвикват най-голям интерес на Олимпиадата безспорно е Юсейн Болт. 25-годишният спринтьор от Ямайка е амбициран отново да вземе златните медали на 100 и 200 м, както и преди четири години на Игрите в Пекин.

"Много хора казват, че съм легенда, но това наистина ще бъде така, ако защитя титлите си. Сега е точният момент. Мисля, че съм на 95 % готов в момента", заяви Болт, който уточни, че се надява да вземе златен медал и на щафетите 4x200 м и 4x100 м, заедно със своите сънародници от Ямайка.

Болт обаче е вече нещо много повече от спортист. Най-бързият човек на планетата е със статут на суперзвезда, като някои го сравняват с Дейвид Бекъм, например. Наскоро той записа песен, а за него палци ще стиска не кой да е, а самият принц Хари.

Юсейн е целенасочен към спортната си кариера и засега не мисли за обвързване.

"Предполагам, че на моята възраст си казваш: "Добре, време е да си намеря приятелка". Но аз съм в такъв етап, че това ще бъде голямо изкушение. Сега времето ми е ангажирано с друго. За момента мисля само за Лондон".

Лекоатлетът с чаровна усмивка има интересни преживявания с почитателите си.

"Чудесно е, наслаждавам се на вниманието на феновете. Понякога са толкова нервни, че дори не могат да говорят. В повечето случаи ме молят да премерим сили на състезание на улицата. Всъщност това се случва всеки ден. На децата не отказвам, но с възрастните това не е така".

Освен музиката, останалите страсти на Болт са колите и футболът (по-точно Манчестър Юнайтед).

"Имам девет коли. Скоро си взех БМВ М3, което се очертава като мой фаворит. Имам си правило, през първите три месеца, само аз мога да карам колата. След това е ред и на приятелите".

Спринтьорът от Ямайка признава, че "с Тайсън Гей са по-скоро съперници, отколкото приятели, но все пак се поздравяват, когато се срещнат".

Болт често се шегува с друг от конкурентите си - Мо Фара, но заради футбол. Юсейн е фен на Манчестър Юнайтед, който има далеч по-големи успехи от любимия тим на британеца - Арсенал. Мениджърът на Болт дори е казал на наставника на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън да му звънне след Олимпиадата, защото спринтьорът мечтае да играе за Юнайтед. Лекоатлетът имал телефонните номера на някои играчи, сред които Кристиано Роналдо, но си загубил телефона и сега се надява да ги срещне отново, за да ги възстанови.

Екипите, с които Болт ще се опита да впечатли света за пореден път, са проектирани от дъщерята на великия музикант Боб Марли.

"Хората в Ямайка казват, че съм като Боб Марли. Надявам се тези Игри да ме доближат до него".

По всичко личи, че ако е здрав, Юсейн ще стане "новият Боб Марли", защото никога не се отказва.

"Ако съм готов няма напрежение. Когато това не е така обаче, нещата се променят, защото вътрешния глас ти казва: "Всички те гледат, а ти не си във форма и може да загубиш". Дори вече не играя крикет или футбол. В тази голяма година, никой не иска да играе с мен, за да не ме контузи. Затова за момента се занимавам с видео игри и телевизия.

Някои хора се задоволяват със славата, но трябва да продължаваш да искаш повече и повече, защото винаги има нови върхове. Ако защитя златните си медали от Пекин, ще постигна една от големите си цели. След това обаче ще се появи нова цел. В дългосрочен план, може би ще искам да се пробвам на дълъг скок или на 400 м".