Най-добрият олимпийец за всички Майкъл Фелпс може да загуби медалите си от последните Игри в Лондон. Наказание от МОК грози американския плувец и той може да остане без 4-те златни 2-та сребърни медала, които завоюва в британската столица.

Причината е рекламна кампания за френска модна къща, за която у1частва Фелпс. Според точка номер 40 от правилника на МОК нито един атлет няма право да участва в не олипийски рекламни кампании от 18 юли до 15 август. Рекламни кадри на Фелпс правени от известната фотографка Ани Лебовиц бяха публикувани в социалната мрежа на 13 август, два дни преди да падне забраната. Наказанието за подобно провинение според правилата на МОК е отнемане на спечелените отличия.

Плувецът може да се отърве от санкция и да се размине с наказанието само, ако се докаже, че снимките не са умишлено разпространени, а са били открднати от компанията и са били публикуване без нейното съгласие и без знанието на Фелпс. Самите снимки са впечатляващи не само с бедите, които могат да навлекат на майкъл Фелпс. На една от тях американецът е в компанията на 77-годишната Лариса Латинина.

Съветската гимнастичка държеше рекорда за най-много олимпийски медали преди Игрите в Лондон, но ако МОК отнеме отличията на Фелпс, Латинина отново ще се върне на върха в тази класация.

Агентът на Майкъл Фелпс отрече информациите, че има възможност плувецът да загуби спечелените от олимпийските игри в Лондон медали.