В „Новият парламент – силата е в твоя глас“ всяка сряда до края на изборната кампания ще провеждаме политически интервюта на лидерите в партийните формации. И в този формат ще има 30 секунди за първи послания, равно време за отделните участници и възможност за финални обръщения в рамките на 1 минута.

Тази сряда започваме с представители на извънпарламентарните сили – Христо Иванов, Арман Бабикян и Петър Москов.

Христо Иванов

„При нас кампанията започва добре, при много висока мобилизация на нашите структури, на нашите поддръжници, с много ясна мотивация, така че аз съм доста оптимистично настроен“.

Това бяха встъпителните думи на съпредседателя на „Демократична България“.

„Събитията от Росенец, гражданската организация, протестите наистина принудиха българската олигархия да започне да прави някакви промени. Само че засега намерението за промени е да бъде мимикрия. И ние трябва да довършим натиска върху тях на изборите, за да може не просто (Делян) Пеевски да бъде скрит зад завесата и оттам да продължи да действа или той да бъде сменен с някой от досегашните си лейтенанти, а за да стигнем до дълбока промяна, на нас ни трябва разграждане на системните, институционалните предпоставки за този модел, което наистина е сложна работа, за което „Демократична България“ има много ясна програма и екип, с който да реализира“, увери Иванов.

Като приоритети той очерта: „Първо да отстраним ГЕРБ и ДПС от властта, защото това е в момента носещата конструкция на корупцията в България. Второ – да спрем корупцията като реформираме правосъдието, регулаторите и службите и осигурим 10 млрд., които се крадат през корупционните канали в момента за политики – включително социална политика, пенсии, по-добро заплащане на учители, на санитари, на лекари. И третият голям приоритет, след като установим законност, е радикална модернизация на страната и институциите“.

Срещата в Пазарджик между проф. Велислав Минеков, Христо Иванов и водача на листата на „Демократична България“ в града – Стефан Тафров, заинтригува мнозина, като някои го разчетоха като политическо обединение.

„Той дойде да подкрепи стар приятел. Тази подкрепа я намирам логична и му благодаря. Проф. Минеков се запази настрана от политиката, за да действа като гражданин. Не бива да се чете в това никаква конфронтация. Пожелавам успех на колегите от „Изправи се! Мутри вън!“. Надявам се да можем да работим с тях в парламента“, разясни Иванов.

Попитан готова ли е неговата политическа сила да работи с „Изправи се! Мутри вън!“, Иванов отговори: „Още декември месец сме обявили, че протягаме ръка към всички демократични опозиционни сили, които искат да работят с нас“.

Друго сътрудничество, което разбуни духовете, е това с Найден Зеленогорски: „За нас работата с Найден е възможност да се обърнем към едни генерации от СДС-ари – хора, които биографично са свързани със СДС и да им покажем, че не са длъжни да подкрепят ГЕРБ при всички условия, че не са длъжни в тотална безпринципност да подкрепят това управление. Дори да сме имали някакви различия в миналото, ние трябва да покажем възможност да ги преодоляваме“, коментира по този повод Иванов.

„Нашата основна цел е ГЕРБ и ДПС да бъдат поставени под карантина по отношение на управлението, защото те са тежко заразени с корупционния вирус и заразяват с него държавната машина и от тази гледна точка нашата стратегическа цел е те да не бъдат част от управлението под никаква форма“, каза съпредседателят на „Демократична България“ в заключителната си минута.

Арман Бабикян

„Аз се определям като десен човек, но сега не е моментът да се делим на леви и десни, а трябва да има обединение на демократите срещу диктатурата“, каза Арман Бабикян по повод на предизборното споразумение между „Отровното трио“ и формацията на Мая Манолова „Изправи се БГ“.

Що се отнася до участието на Велислав Минеков в предизборно събитие на „Демократична България“, Бабикян заяви, че това е негов избор, Стефан Тафров е семеен приятел на професора и те си остават едно „трио приятели“, но в политическата битка са двамата с адвокат Николай Хаджигенов.

Според него Мая Манолова не е причината за отдръпването на Минеков от предизборната кампания на „Отровното трио“, тъй като я е подкрепил на местните избори за кмет на София.
Основните приоритети на „Изправи се! Мутри вън!“ са реформа на съдебната система, модерен изборен закон и модернизация на България.

„Отровното трио“ е водило разговори за обединение с всички извънпарламентарни политически сили, включително със Слави Трифонов, но се „отзова един“.
Бабикян е категоричен, че неговата формация няма да участва в управление на ГЕРБ след изборите, а въпросът за коалиция с Нинова определи като „много труден“ и отбеляза, че е важно да се знае в името на какво е възможно такова коалиране.

Петър Москов

Председателят на Партия КОД Петър Москов предложи различен прочит на политическите събития от последната година.

„Резултатът от протеста е, че под егидата на президента се случва следното: дългогодишната мечта на старата просъветска левица в лицето на БСП да бъде обединена под името тематични мнозинства, специфични мнозинства, мнозинства, които са против нещо много по-лошо с либералния екстремизъм. (…) Дясното е ценности, дясното е икономика – зад това стои КОД, КОД седи зад силна държавност, която може да гарантира тези неща“, заяви Москов.

Сред приоритетите на партията си той очерта: „Силна държавност, която единствена може да ни гарантира, опазване от монополите, от разбойниците – с ясен ангажимент в образование, здравеопазване и сигурност. Декомунизация на обществото – лустрация, откъсване на връзките със старите комунистически системи, които превърнаха живота ни в това, което е. И същото отношение към новите комунисти, които налагат розовия фашизъм под формата на това, че не можем да говорим, не можем да мислим и трябва да слагаме политически цели пред икономиката си“.

На въпрос защо КОД не се е коалирала с други партии за вота, Москов отговори, че търсенето на партньорство с цел изборна математика „не е била нашата цел“.

По думите му с „Демократична България“ например имат различни идеологии: „Това, което пише в икономическата програма на „Демократична България“ изглежда като: „Ние ще даваме повече от социалистите този път“. Ще дават 2500 лв. пенсия. Аз чакам (Корнелия) Нинова на нисък старт, която да дойде и да ги цака утре с 5000 лв. КОД казва – минималната работна заплата може да расте с ръста на икономиката от предишната година. (…) Дясното означава охрана на работещия човек, а не разказ как харчим парите, изработени от работещите, за да интегрираме, за да правим равенство или за да водим климатична битка с начина, по който се върти планетата“.

„КОД е желание за завръщане към смисъла на десницата, който беше загинал. Политическите партии го забравиха, но хората го помнят. Аз стоя зад ценности, а не зад желанието да ставам народен представител“, посочи Москов в заключителната си минута.