Десет въпроса към председателя на временната анкетна комисия, която ще проучва действията на МВР по случая „Перник”, зададе лидерът на ДСБ Иван Костов.

Някогашният премиер обяви, че е „бесен” и ако види, че комисията на ГЕРБ не заработи както трябва и не даде очакваните резултати ще предложи опозицията да създаде собствена комисия, която да се занимае с действията на полицията по пернишката трагедия.

След тричасов напоителен скандал преди два дни парламентът роди анкетна комисия, но в нея влязоха само депутати от ГЕРБ и един независим за цвят. Това стана, тъй като всички предложения на опозицията за работата на парламентарния орган бяха отхвърлени. Депутатите от „Синята коалиция”, БСП, ДПС и „Атака” отказаха да излъчат свой представители в „тази бутафория”.

За председател на комисията бе избран Красимир Ципов от ГЕРБ, до когото Костов праща писмо с десет питания.

„Искам да предупредя г-н Ципов и колегите от ГЕРБ – пернишката общественост знае отговора на повечето от въпросите и ги задава чрез мен, за да се увери, че Народното събрание е в състояние да брани интересите на обществеността. Няма да оставя този случай така”, коментира лидерът на ДСБ. 

„Бесен съм. Ако видим, че комисията не започне да работи или не даде резултати, ще предложим на колегите от БСП, ДПС и „Атака” да създадем контракомисия, която да потърси отговора на всички тези и други въпроси. Легитимността на комисията ще бъде легитимността, с която разполага всеки един от народните представители”, продължи Костов.

Питанки

Първият въпрос, който Костов отправя към Красимир Ципов е: ”Бил ли е Стойчо Стоев сътрудник на някоя от службите на МВР?”.

Стоев се самоуби пред очите на служители от ГДБОП и постави много въпросителни по случая.

Костов се интересува „защо му е разрешено да ползва оръжие, след като е бил осъждан за умишлено криминално престъпление?”.

След изслушването на вътрешния министър Цветанов и висшето професионално ръководство на МВР във вътрешната парламентарна комисия по случая, стана ясно, че в дома на Стоев е имало цели три огнестрелни оръжия – два пистолета и карабина.

„Защо след издаването на заповедта за задържането му не е било иззето оръжието?”, продължава с въпросите съпредседателят на „Синята коалиция”.

Той иска „да бъдат изслушани поемните лица и присъствалите на местопроизшествието журналисти, за да се изясни дали огледът на жилището на Стоев е извършен по реда на НПК”.

От полицията и от прокуратурата в Перник признаха, че поемните лица са чакали пред апартамента, и не са били допуснати вътре.

„Защо, след като е заподозрян за участие в умъртвяването на Мирослава Николова, Стойчо Стоев не е разпитан пред съдия?”, пита Костов.

Фактът, че показанията на Стоев не са дадени пред съдия, до голяма степен може да изиграе решаваща негативна роля за доказването на обвинителната теза в бъдещия процес. Това бе признато с половин уста и от окръжния прокурор на Перник.

След изслушването във вътрешната комисия на Цветанов и компания стана ясно, че разпитът на Стоев е бил записван. По този повод Костов риторично пита: ”По силата на кой нормативен акт разпитът на Стоев е направен при условията на СРС и има ли записът доказателствена стойност пред съда?”.

И още: „Колко случая на изнудване има в България, при които обектът на рекет няма кръвна или роднинска връзка с похитеното лице? В колко от известните досега случаи жертвата е била умъртвена непосредствено след отвличането? Съдията при гледане на мярката за неотклонение на Марио Любенов заявява, че върху един от пликовете с писма за искане на откуп има отпечатък, който не е на Стоев, нито на Любенов. На кого принадлежи този отпечатък? Има ли връзка въпросното лице със Стоев и местните босове на наркотрафика?” - това са останалите въпроси, които Костов отправя до шефа на комисията Красимир Ципов.