Очертава се горещ политически петък тази седмица. Този четвъртък възникна казус с това кой ще оглави новата Централна избирателна комисия. Това стана, след като ГЕРБ оттеглиха единствения кандидат за председател.

Сутринта парламентарните сили ще се съберат при президента, за да решават казуса. А следобед в отиващото си Народно събрание отново се събира комисията по ревизия на управлението през последните 10 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Поредният политически трус започна в навечерието на разпускането на парламента и насрочването на вота.  Изненадващо само ден след като го предложиха, ГЕРБ оттеглиха кандидата си за председател на ЦИК и заподозряха капан.

Така топката отново е в президента, който трябва да изслушва този петък всички кандидати. Той свика и допълнителни консултации с партиите час преди това, за да се потърси изход от ситуацията.

Според юристи, възможно е ЦИК да заработи без председател или втората по големина сила да предложи такъв.

Вече има и спекулации, че това може да е Камелия Нейкова, която е издигната от ИТН.

Обратът дойде, след като от ГЕРБ обявиха, че първоначално се подвели да предложат председател, но после се усетили, че им готвят капан.

„Aз видях как се споглеждат и как са се сговорили партиите при Радев. Ние обжалваме този избирателен закон, те не предлагат председател и секретар. Ето го капана - днеска нека Радев да си направи председател на ЦИК, който да понесе отговорността на неговите партии“, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Помолих г-н Борисов да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК“, каза номинираният за председател Красимир Ципов.

Ходът на ГЕРБ предизвика поредица от политически реакции.

„С лични прищевки мисля, че няма да пропадне, държава ще я пребъде. Честит празник!“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очаквам, че втората политическа сила ще направи предложение, там има качествен професионалист, юрист“, коментира Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!".

Снимка: btvnovinite.bg

Засега „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“ запазват мълчание по обрата. Но юристите имат прогноза как ще се развие казуса.

„Необходимо да бъде направено ново предложение от парламентарно представените партии и коалиции. Ако няма предложен кандидат, може да се назначи ЦИК без председател и заместник-председателите да упражняват правомощията на ротационен принцип“, казва доц. Наталия Киселова от Катедрата по конституционно право в СУ.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако пък постъпят няколко предложения за председател, тогава се тегли жребий между тях.

И все пак - какво би станало, ако Централна избирателна комисия не се състави в срок и консултациите се провалят след хода на Бойко Борисов? Експертите казват, че тогава би могла да остане да работи старата комисия, която е доминирана от ГЕРБ.