Държавният глава Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на ЦИК.

Причината е оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС – тази на Красимир Ципов. Консултациите ще са на 7 май в сградата на президентството.

След това Румен Радев ще проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

Тази сутрин на пресконференция премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов. 

„Това, че Красимир Ципов остана единственият кандидат за председател на ЦИК беше капан и вие скочихте в него. Едните казват, че за едните трябват машини, но колко, кой ще си сложи главата в торбата - председателят. Благодаря, но не ни е нужно. Затова ги събрах и го решихме. Уж са в сговор, но само срещу нас. Сега разбрах защо Радев бави правителството. Аз на съвет искам да бъда оторизиран, за да отида. Видя се, че нито има програма, нито политически действия“, каза Борисов.

Красимир Ципов от своя страна заяви, че не се страхува да бъде председател на ЦИК. По думите му обаче всички останали партии отново са избягали от отговорност.

От "Има такъв народ" вчера номинираха Камелия Нейкова единствено за зам.-председател въпреки призивите на други политически сили по време на разговорите.

Процедурата предвиждаше при липса на консенсус и повече от един кандидат да има жребий, но в създалата се ситуация нито имаше консенсус, нито жребий.