Ръководството на Сиатъл Суперсоникс обяви официално сделката между настоящия мениджмънт на клуба и група бизнесмени от Оклахома Сити начело с Клейтън Бенет. Соникс бе продаден в пакет с тима от WNBA Сиатъл Сторм. Сумата по споразумението е на стойност 350 милиона долара.

По думите на бъдещите собственици на клуба все още не се планира "Свръхзвуковите" да започнат да играят срещите си в Оклахома. Новите собственици имат на разположение една година да се разберат с общината на Сиатъл относно таксите и наемите по стопанисването на залата на Суперсоникс "Кий Арина". В случай, че за дванадесет месеца не бъде постигната договореност между двете страни "Бенет и компания" са свободни да преместят тима в Оклахома Сити.

Досегашният шеф на клуба Хауърд Шулц призна, че са били отхвърлени по-добри оферти, в които обаче е фигурирало незабавно напускане на Сиатъл.

Понастоящем Бенет е президент на инвестиционната компания от Оклахома Сити Dorchester Capital. Той бе един от основните "виновници" за миналогодишното временно преместване на Ню Орлиънс Хорнетс в Оклахома Сити, непосредствено след урага "Катрина", който вилня в южния американски град.

Още в началото на април ръководството на Сиатъл Суперсоникс обяви в официално изявление до медиите, че очаква предложения за потенциални купувачи за клуба. Мениджърите на Соникс стигнаха до това решение, след като получиха отказ по молбата за финансова помощ в размер на 220 милиона долара.

"Кий Арина" бе реновирана преди началото на сезон 1994-1995 година като Суперсоникс имат договор с градската управа за ползването й под наем до 2010-а.

Предполага се, че от януари "Свръхзвуковите" ще бъдат принудени да играят в зала "Олимпия" в Сиатъл и да поискат за трети пореден път публична помощ, за да успеят да се справят с проблемите, които имат със своето спортно съоръжение. Според сегашното ръководството най-големите нещастия са дошли именно от нейното стопанисване и високия наем, което е нанесло щети на клуба  в размер на 60 милиона долара за 5 години.

РАЧО КОЛЕВ, по материали от www.espn.go.com

снимка: www.espn.go.com