Президентът на Индиана Пейсърс Лари Бърд е един от многото шефове на клубове в Лигата, които в момента са на кампа преди драфта, който се провежда в Орландо (Флорида). Относно своите впечатления за тазгодишния драфт и процедурите около него легендата на Бостън Селтикс даде кратко интервю пред Insidehoops.com:

- Какви са Вашите впечатления свързани с предстоящия през тази година драфт. Май изборът ще бъде по-труден от обикновено?

- По-сложен ще бъде, защото тази година имаме налице двама топиграчи (Грег Одън и Кевин Дюрант – б.р.). Много добри състезатели, които най-вероятно ще се реализират като професионалисти. Въпреки това смятам, че драфта ще протече както е всяка една година. Наистина с тях двамата обаче този драфт наистина ще бъде по-специален.

- Има ли някакви правила свързани с процедурата, които бихте искали да промените, нещо което може да рационализира процеса или е в състояние да го подобри?

""/- Просто искам най-слабите отбори да избират първи. Според мен действително понякога това не е съвсем справедливо. Само, че не знам в противен случай как те ще се развиват и ще вървят напред.

- Трябва ли да продължи процедурата с лотарията или трябва да има някаква промяна в това отношение?

- Не знам, просто предпочитам най-слабите тимове да взимат най-силните играчи от драфта.

- Предполагам, че е трудно да назовете начина, по който това може да стане?

- Да...

- В момента Пейсърс се намира в периода на промени. Направихте няколко размени през последния сезон и като че ли в момента се отправили поглед в няколко посоки?

- След последния сезон останахме с 11 играчи. Направихме няколко сделки и може би предстоят още. Ще се погрижим възможно най-добре за нашия тим. Имаме доста млади играчи, така че като цяло ще се развиваме в тази насока.

- Знам, че и друг път сте бил запитван, но мисли ли сте да се завърнете към треньорската професия? Мисля, че в това амплоа свършихте чудесна работа.

- Не, вършех това с удоволствие едно време, но имам още три години на сегашния пост, така че продължавам напред.

""/- С какво се промени НБА от времената когато бяхте действащ баскетболист и по-специално по отношение на нападението, играта като цяло и т.н.?

- Не мисля, че нещо се е променило чак толкова много. Доста хора говорят, че нещата са се променили, но всъщност всичко подлежи на промяна, отборите също. Едната година в Бостън ще има размествания, другата във Филаделфия. Винаги нещо се променя.

- Политиката на експанзия на Лигата като че ли премахна възможността по няколко звезди да играят за един отбор?

- Да, определено.

- И последен въпрос. По Ваше време имаше повече "пресечки", повече движение без топка. Не мислите ли, че в момента играта е далеч по-забавена, повече се стои отстрани, играчите просто чакат и гледат?

- Не знам. Това си е баскетбол. Мачовете преминават по различен начин. Все пак треньорите имат последната дума. Все пак обаче смятам, че играта си е същата и все още много я обичам.


Превод: РАЧО КОЛЕВ

снимки: AP, www.msn.com, www.nba.com