Хавиер Вийегас е новият световен шампион във фрийстайла. Чилиецът подпечата титлата си в последното състезание за годината, което се проведе в столичната "Арена Армеец". Вийегас даде специално интервю за "Зона спорт" по bTV Action.

Ето го и него:

- Здравей, добре дошъл в Бългрия!

- Радвам се, че съм тук. Ще опозная тази част на света. Тя ще ми носи късмет заради шампионската титла.

- Доволен ли си от шампионата. В София узакони титлата си.

- Беше много тежка година. Започнах сезона с трета позиция. Впоследствие започнах да компенсирам разликата с първите двама и показах постоянство в стартовете. В последните три състезания обаче нещата станаха изключително тежки. Беше много трудно да се преборя с Реми. Така в София нямах какво да губя. Единствено трябваше мотоциклетът да запали и да премина квалификациите, за да стана шампион.

- Какво те затрудни най-много този сезон?

- В Русия имах сериозен проблем. По време на старта извадих рамо и това повлия много на представянето ми. Вижте, всички пилоти са на уникално ниво и всяка грешка се наказва.

- Как се подготвяш за тези състезания? Правиш невероятни акробатични скокове. Гледайки отстрани си мисля, че не се подчиняваш много на законите на гравитацията.

- Зад тези изпълнения се крие изключително прецизна подготовка. Аз съм чилиец, живея в Калифорния. Там имаме отлични трасета за подготовка. Тренирам всеки ден на рампата. После работя 3-4 часа за издръжливост във фитнеса. Другата много важна част от подготовката ми е четене на спортна психология. Съзнанието ми трябва да е изчистено, за да съм в перфекта кондиция. 80% от спорта е базиран на психиката и постоянната борба да подобряваш себе си.

- Ако в момента се завъртя няма да знам къде съм, в същото време ти го правиш във въздуха. Как се постига това съвършенство?

- Може би инстинкт, не знам. Практика???....Вече 11 години правя това. Не знам как да ти обясня как се прави..

- Добре, как се започва тогава?

- Аз започнах с изпълнение на задни салта с мотор в басейн с дунапрени. Веднъж като свикнеш придобиваш сигурност. Преди всичко е усещане. Щом предната гума отлепи от рампата вече знаеш каква позиция ще заеме мотоциклетът и как да го върнеш или насочиш за даден номер.

- Кога се качи на мотоциклет?

- Бях на 7 години. След това 10 години се състезавах в мотокрос. Отказах се и вече 10 сезона се занимавам с фрийстайл.

- Предпочиташ ли тази дисциплина пред мотокорос?

- Да...Аз все още харесвам състезанията по мотокрос. Но фрийстайлът е много по-голямо предизвикателство за мен. Винаги съм харесвал предизвикателството. Колкото по-голямо, толкова по-добре.

- Дали всеки състезател по мотокрос може да продължи кариерата си във фрийстайла?

- Не. Това зависи от самия състезател. Някои предпочитат да продължат развитието си в Супермото, АТВ, Рали .... Аз намерих своето предизвикателство в това да прескачам рампи.

- След спечелване на титлата тук в София, какво ще правиш?

- Ще се забавлявам. Победите трябва се отпразнуват. Когато отмине веселието, ще се концентрирам в това да защитя титлата следващата година. Ще се подготвям за състезанията на Ред Бул Ексфайтър и ще скачам... много...!