Цели 52 дни с превишение на фините прахови частици в района на Пловдив са измерени от станцията на екоинспекцията в Каменица през миналия отоплителен сезон. А другият пункт – в район „Тракия”, е отчел 68 дни.

Според община Пловдив причината за мръсния въздух е отоплението с печки тип Чудо. Те трябва да бъдат подменени с по-екологични уреди. За това ще бъдат отпуснати 14 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда”.

До този момент интересът е слаб. Едва около 500 души са подали заявление в общината, че искат да заменят старите си печки. Други се притесняват от високите сметки за ток.

С предвидените средства ще могат да се сменят уредите на около 3000 домакинства. Сметките за ток и газ ще се плащат от собствениците. Те ще подлежат и на проверка дали използват новите отоплителни уреди.

Климатици и пелетни камини ще се дават обаче само на хора в санирани жилищни сгради. Незаконните постройки в Шекер махала не отговарят на условията, а живеещите в тях признават, че през зимата горят в печките си всякакви боклуци.

И тази есен обаче най-вероятно няма да има подобрение на въздуха в Пловдив, защото екологичните уреди ще се дават най-рано през есента на 2020 година.