Какво ще направи следващият кмет за по-чист въздух в София? Дискусия между петима кандидат-кметове - Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки, организирана от airsofia.info.

Как ще се измерва качеството на въздуха и как ще бъдат и информирани хората?

Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ

„Важна е информираността на гражданите, за да ги включим в решаването на проблема. До края на година предстои да изградим собствена, общинска мониторингова система. Точките са избрани от екипа от специалисти от Софийския университет, които направиха модел с всичко, което влияе на въздуха. Системата може да се разширява”, обясни Фандъкова.

„Иновацията в европейски мащаб е системата за ранно предупреждение за замърсяване в рамките на следващите 48 часа. В новата общинска система е заложено мобилно приложение, за да може всеки да има информация във всеки един момент. Купуват се и три нови мобилни станции, които позволяват да се насочват усилията там, където има проблем. Вече има две, едната от които стои в „Красна поляна”, каза още тя.

Мая Манолова, независим кандидат за кмет

„Ще проведа заедно с гражданските организации и експертите дебат за локациите на 22-те станции на Столична община. Те трябва да показват данни в реално време, за да има възможност за превенция. Предвиждам и т.нар. „бял билет”, а именно безплатен обществен транспорт в дните с високо замърсяване. Хората ще бъдат предварително информирани, за да могат да го използват”, обясни Манолова.

Ангел Джамбазки, кандидат на ВМРО

„Станциите трябва да отговарят на някакви средни критерии, за да знаят какво точно показват. Колкото и станции да има в София, без национална политика няма да е пълна картината. За мен е любопитно какво точно излиза от пернишкия тец. Той не е толкова далече от София и е възможно голяма част от замърсяването да идва и от там”, коментира Джамбазки.

Борислав Игнатов, кандидат на "Демократична България – обединение"

„Стратегията ни е да интегрираме всички налични данни от МОСВ, новите общински станции и станциите, които са на неправителствени организации. Към тях ще включим и други данни, които са безплатни. А именно сателитни данни от различен вид спътници, които показват доста добре картината. Основната ни сила е, че имаме експертите, които да реализират това. Имаме ясна програма за дигитализацията на работата на Столична община и връзката й с гражданите”, обясни Игнатов.

Борис Бонев, независим кандидат за кмет

„В София притеснителното е, че данните, които идват от Изпълнителната агенция по околна среда, не са лесно четими и не се разбират добре. Много важно е да се следят пиковите замърсявания. Видяхме, че мерки като „зелен билет” не дават търсените резултати. Моделът на БАН, който трябва да прогнозира дни със замърсяване, също не работи. Трябва да се интегрират данните, с които разполагаме и хората да бъдат информирани своевременно”, обясни Бонев.

Той даде добър пример от Краков - в целия град на огромни екрани има визуализирано какво е качеството на въздуха.

„Това е начинът да се информират хората. Да се помисли и за система от SMS-и, за планове в университети и детските градини. Хората да се информират не само чрез телефоните, а и по друг начин”, допълни Бонев.

Как ще се придвижваме в града? Ще има ли ограничения за трафика в столицата? Как ще се отопляваме чисто? Ще горим ли боклук?

Отговорите на петимата кандидат-кметове на София гледайте във видеото.