Една голяма трагедия беляза времето между двата местни вота в Хитрино. Експлозията на релсите отне седем човешки живота и преобърна съдбите на десетки.

Близо три години след трагедията, Хитрино още не е възстановено напълно. След взрива на гарата загинаха седем души, десетки бяха ранени, а стотици къщи бяха или напълно разрушени, или негодни за живот.

9 милиона лева бяха събрани за възраждането на селото, а харченето им предизвика грандиозен скандал заради съмнения за злоупотреби.

Смъртоносният взрив избухва през 2016 г. и завинаги променя живота на Хитрино.

Районът около гарата днес прилича не на лунен пейзаж, а на строителна площадка.

„Хитрино, което беше станало като Хирошима, в момента се възражда самото село... Благодарен съм на целия народ и на общинската управа, която даде доста, за да се постигне това – новият „Бевърли хилс” на делиормана”, каза Николай Цачев.

По думите му, има хора, които не са били там по времето на взрива, а търсят пари за обзавеждане.

Част от хората твърдят, че ремонтите са правени избирателно, а парите са харчени безотчетно.

„Държавата може да е дала пари, ама при мен не са дошли тия пари. При мен се вижда – 4-5 прозореца и толкоз”, разказа Шерафидин Ахмед Мехмед.

Шерафидин си е купил на старо строителни материали от човек с ремонтирана къща.

„Нови цигли са му сложени, а старите си ги продава. Вие си направете сметката оттук нататък колко е пострадала тази къща”, допълни той.

„Първо ремонтираха къщи на хора, които не живеят в България. Живеят в Турция, Холандия, Германия. И защо?  Аз две зими изкарах без стъкла и без прозорци. На найлони изкарах 2 зими. Представяте ли си как съм си топлила детето”, разказа Байсе Осман.

Семейството на Байсе все още живее под наем, а къщата им не е пипната сред взрива.

От общината обясниха, че парите не са харчени с лека ръка – били са под надзора на специално създаден Фонд за социална защита.

– Все пак има ли ощетени?
– Според мен не. Според мен сме ги обезщетили с доста повече. В началото хора, които благодаряха и казваха – благодарим на Господ, че ние нямаме никаква щета, 6-7 месеца по-късно започнаха да плачат и да се идентифицират като пострадали лица, като ощетени, заяви зам.-кметът на Хитрино по строителството Ахмед Ахмед.

Материалите за харченето на парите за възстановяване на селото са изпратени в Спецпрокуратурата. А точно преди изборите Хитрино е по-разделено от всякога – на доволни и недоволни заради ударните ремонти в последните три години.

През следващите четири години новата кметска управа на Хитрино ще трябва да поеме отговорността за финалната работа по възстановяването на селото и за обединението на жителите му.