Продължават съмненията за това как се харчат даренията и отпуснатите от държавата пари след влаковата катастрофа и взрива в Хитрино през 2016 г.

След последната проверка Омбудсманът сезира порокуратурата, а днес от местната администрация отхвърлиха обвиненията в непрозрачност.

Снимка: btvnovinite.bg

82-годишният Живко Петров е един от подалите сигнали за това, че къщата му не е ремонтирана. „Нищо, една керемида не е смъкната, казаха ми няма да бутате нищо, за да се види от комисията като мине. Като дойдоха казаха – много стара къща, не можело да се направи, а много стари къщи направиха”, оплаква се възрастният човек.

От общината в Хитрино твърдят, че къщата не е в лошо състояние само заради взрива. Предвидени са обаче 15 000 лева за ремонт на една от стаите.

„В Хитрино невъзстановени щети или подхванати такива, по които вече се работи, необхванати щети, няма. В Хитрино се направи много, дори казвам и в повече”, каза кметът на Хитрино.

Жалбите към омбудсманът обаче са десетки. Контролът за разходването на парите се осъществява от общината, националния обществен съвет и социалното министерство.

Институциите заявиха, че към момента нарушения не са установени.

Снимка: Ладислав Цветков