Нерегламентирани сметища замърсяват Варна. bTV попадна на два случая, в които извършител на нарушението е общината.


 
Дни след пожара на магистрала „Струма”, пламнал от нерегламентирано сметище, открихме планина от гуми под Аспаруховия мост във Варна – на общински терен. От Община Варна обясниха, че денонощната охрана гарантирала безопасността.

„Това е площадка за временно съхранение, от няколко месеца, защото има изключително много гуми, които са изхвърлени на територията на града”, каза Младен Иванов – ОП „Общински паркинги и синя зона".

На друго място под моста, отново на общинска площ, се трупат строителни отпадъци.
Общината трябва да извършва контролът, защото е собственик на имота, а и нейно задължение е да не допуска замърсяване.

Още през май екоинспекцията приканва общината да разчисти. През юни получава отговор:

„Че са предприели процедура по Закона за обществени поръчки, като с дейност транспортиране на строителни отпадъци на територията на общината – има избор вече на изпълнител”, посочи Дора Илиева, гл. експерт в РИОСВ – Варна.

Администрацията обеща пред bTV да разчисти до края на септември. Премахването на боклуците започна в средата на октомври. 

Костадин Костадинов, кандидат за кмет от ПП „Възраждане”

„С нерегламентирани сметища се задръстват деретата и една част от града, в северната част на Варна, е заплашена от наводнения, което е плашещо. Видяхме, че в „Аспарухово” умряха хора и беше доказано, че вината е на общината”, заяви Костадинов.

Николай Евтимов, кандидат за кмет от ВМРО-БНД

„Необходимо е видеонаблюдение в града за индентифициране на престъпниците и незабавно финансово накание”, коментира Евтимов.

Светлозар Николов, кандидат за кмет от „Ние, гражданите”

„За Варна е характерно, че има бюджет 37 млн. лв. за поддържане на чистотата. Почистването се извършва от частна фирма, а резултатът е, че никой не е доволен от чистотата в града”, посочи Николов.

Стела Николова, кандидат за кмет от „ДБ – Обединение”

„Необходим е контрол, а никой не излиза от сградата на Община Варна и не отива при хората, за да провери какво се прави. Варна е потънала в боклуци, кофите са препълнени с боклук. Самата община нарушава закона, но ние сме свикнали с това”, заяви Николова.