Поредно нерегламентирано сметище под Аспаруховия мост във Варна. След депото със стари автомобилни гуми, за което ви разказахме в bTV Новините, зрителски сигнал насочи екипа ни към ново депо за боклуци. Мястото е точно в основите на моста, докоро използвано за паркинг.

Сега там са изхвърлени тонове строителни отпадъци на немалка площ. Те са от съборени общински сгради и именно общината ги трупа там от месеци.

Община Варна използваше площадка в основите на моста за складиране на стари гуми.

Съвсем наблизо, отново общината извозва отпадъци, този път строителни. Още през пролетта работещи наблизо видели камионите. Свидетел казва, че боклуците са натрупани там за кратко време – 2-3 дни.

Всъщност общината трябва да накаже себе си, защото теренът е общински и нейно задължение е да не допуска замърсяване.

Още през май екоинспекцията е извършила проверка.

„Установено е замърсяване на общинска територия, общинска собственост, със значително количество строителни отпадъци. Съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъци и компетенциите на общинските кметове сме препратили сигнала по компетентност до кмета на Община Варна”, заяви Дора Илиева, главен експерт в РИОСВ-Варна.

Общината обяснява в писмен отговор до bTV, че изпълнява ангажимент за събаряне на опасни и самосрутващи се сгради. В ход е процедура по избор за на изпълнител за транспортиране на отпадъците в депо – с обещание до края на месеца.

След пожара под магистрала „Струма”, пламнал от сметище, Агенция „Пътна инфраструктура” провери пространствата под мостовете, включително Аспаруховия.

Сега и тя ще изпрати уведомление до Общината да премахне насипите.