Проверка на институциите след репортаж на bTV. Планина от стари автомобилни гуми се складират от Община Варна в основите на Аспаруховия мост на паркинга за репатрирани коли.

Общината уверява, че денонощната охрана елиминира опасността от запалване или друг инцидент. Лицензирана фирма всеки месец извозва част от струпаните хиляди гуми.

„Депото се използва, т.е. то не е депо, това е площадка за временно съхранение, от няколко месеца, защото има изключително много гуми, които са изхвърлени на територията на града”, обясни Младен Иванов от ОП „Общински паркинги и синя зона”.

Площадката обаче няма одобрение от екоинспекцията и на община Варна ще бъде дадено предписание за премахване на излезлите от употреба гуми, като за неизпълнение на предприсание санкцията е от 2 000 до 20 хил. лв.

След пожара на сметище и щетите по магистрала „Струма”, Агенция „Пътна инфраструктура” разпореди проверки под мостове и магистрали в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Тъй като теренът, на който са складирани гумите е общински, от Пътната агенция няма как да санкционират общината, затова общината трябва сама да накаже себе си.

 В момента се чакат разрешителните за нова площадка за отпадъци, а администрацията обеща да извози гумите до края на месеца.