Темата накратко:

  • Балотажи ще има в населени места в общо 196 общини
  • Днес ще станат ясни новите кметове в 18 областни града
  • Очертават се тежки битки за София, Пловдив, Русе, Плевен, Благоевград, Шумен, Перник, Ловеч и др.
  • В столицата за кметския пост сили ще мерят сили Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, в повечето райони също ще има балотажи между най-добре представилите се на първи тур кандидати
  • В последните дни преди балотажа напрежението между управляващи и опозиция ескалира във взаимни обвинения в опити за манипулиране на вота

Проследете с нас вота по часове (най-горе ще намерите най-новата информация):

17:00 Предстои дълга изборна нощ. Проследете я с bTV тук:

14:30 ч. В град Банкя гласува премиерът Бойко Борисов. Както и на първия тур, той обвини президента Румен Радев, че агитира в изборния ден.

13:30 ч. 18,26% е избирателната активност до 12:30 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия. Най-много хора са гласували в Георги Дамяново – 56,79%, а най-малко във Варна – 10,5% и Пловдив – 10,6%.

13:00 Опозиционният кандидат-кмет на София Мая Манолова упражни своето право на глас. Тя призова за висока активност, за да се обезсили купеният вот.

11:30 ч. 7,14% е избирателна активност в цялата страна до 10 часа. На предишния тур към този час тя беше малко над 10%.

10:30 Президентът Румен Радев упражни правото си на глас на балотажа на местните избори в София.

„Гласувах за прозрачното и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица”, заяви държавният глава.

10:20 В София гласува кметът Йорданка Фандъкова, която се състезава с независимия кандидат Мая Манолова, подкрепена и от БСП, на втория тур. Гласувах за София, за това да продължи развитието на града ни, да защитим големите проекти, обяви кметът.

10:10 В Пловдив гласува главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира задържането на бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев с думите: "Извършено е задържане за усилено купуване на гласова в полза на един от кандидатите".

10:00 Изборният ден в Пазарджик и областта преминава спокойно до момента. Няма подадени сигнал за нарушения и нередности. Активността към 10:00 часа е 5%.

9:50 В област Смолян се провеждат три балотажа - в областния град, Баните и Чепеларе. В Смолян един срещу друг застават досегашния кмет от ГЕРБ Николай Мелемов срещу кандидата на БСП Стефан Сабрутев. Надпреварите в населените места е оспорвана, а местните смятат, че всеки глас е важен.

9:40 Врачанското село Галиче също избира своя кмет на втори тур. Жителите гласуват между съпругата на бившия кмет Ценко Чоков - Цветелина Нелова и кандидатът от ГЕРБ Страхил Стоянов. Разликата между двамата кандидати след първи тур беше 29 гласа. 

9:20 Въпреки рекордната активност миналата неделя – 70%, за първи път от 12 години и морската община Созопол избира кмет на балотаж между кандидатите на ГЕРБ и БСП.

9:15 В най-малката българска община изборите приключиха още на първи тур. Прокуратурата обаче започна проверка заради съмнения за изборен туризъм. В същото време една майка разбра, че 10-годишното ѝ дете е в избирателния списък.

9:10 Пет сигнала са получени в ЦИК от началото на изборния ден - сред тях за грубо отношение към гласоподавател и неправилно поставяне на печат върху бюлетина. Тъй като бюлетините днес са по-малки, може да бъдат сгънати още веднъж, за да се запази по-добре тайната на вота, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

9:00 Втори тур на местните избори и в Сливен. Въпреки голямата преднина на досегашния кмет Стефан Радев от ГЕРБ той ще трябва да затвърди позицията си срещу кандидатът на БСП ген. Кольо Милев. Изборният ден в града започна нормално. Право на глас имат малко над 102 хил. души. Любопитен факт е, че за една седмица петима души са навършили 18 години и имат възможността да гласуват.

8:45 Балотаж и в Русе. Един срещу друг се изправят кандидатът на БСП Пенчо Милков и Диана Иванова от ГЕРБ. Изборният ден днес започна нормално. Няма сигнали за съществени нарушения. Какво обаче накара хората в Русенско да се откажат да гласуват на първия тур?

8:40 Очертава се сериозна надпревара за кметското място в Благоевград. Изборният ден в областния град започна нормално. Един срещу друг се изправят кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Атанас Камбитов срещу независимия кандидат Румен Томов.

8:35 "При всеки избор се водим преди всичко от това какъв е рискът. Водещата ни потребност е да намерим по-голяма сигурност и това до голяма степен обяснява вота”, коментира в предаването „Тази неделя” психологът Маргарита Бакрачева.

8:25 Тежък балотаж се очертава в Перник, тъй като между двамата кандидати Вяра Церовска (ГЕРБ) и Станислав Владимиров (БСП) имаше малка разлика на първия тур. Церовска събра 40.98%, а Владимиров – 39.61%, което е разлика от само 516 гласа.

8:15 За кметския стол във Варна на балотаж се борят Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от партия "Възраждане". На първи тур на местните избори избирателната активност бе една от най-ниските. Сега надеждите са тя да бъде по-висока.

8:10 След като жителите на пазарджишкото село Радилово се заканиха, че ще бойкотират изборния ден, днес ситуацията е различна. Местните призоваха всички, които имат право на глас да отидат до урните, така че „изборните пришълци” да не обърнат резултатите от вота. Жителите се опасяват, че в изборните листи има вписани хора, които не живеят в селото. 

8:05 Изборният ден навсякъде е започнал нормално, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). На отделни места не са се явили членове на общинските избирателни комисии, но това не е проблем – те може да бъдат заменени. На първия тур избирателната активност в цялата страна беше 48,98%.

8:01 18 областни града в България избират своите кметове на балотаж. Залогът на местния вот е огромен и от днешните резултати зависи много - както за отделните общини, така и за цялата държава. Репортерите на bTV са на всички горещи точки и през днешния ден ще ви осведомяват за всичко най-важно.

8:00 Добре дошли в нашия онлайн репортаж за местния вот! Тук ще намерите пълна информация за ставащото по време на изборния ден - в момента, в който новините се случват.