Втори тур на местните избори се провежда днес в населените места, където миналата неделя не бяха избрани кметове.

След вота на 27 октомври в 9 областни града вече имат избрани кметове. В останалите 18 предстои балотаж.

Днес ще гласуват жителите на 105 общини, 441 кметства и в 31 района в София, Пловдив и Варна. В столицата балотаж има в 22 района.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но най-късно до 21 ч.

Бюлетините за гласуване днес са три вида – за избор на кмет на община, за избор на кмет на кметство и за избор на районен кмет. В тях фигурират имената на двамата кандидати, събрали най-много проценти от вота на първия тур. Изписани са наименованията на партиите, коалициите или инициативните комитети, които са ги издигнали.

На две места на балотаж ще се явят по трима кандидати, които са получили равен брой гласове на първия тур. Това са кметствата в Радиново и Александрово.

Гласува се по обичайния начин – в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V със син химикал.

Във всяка бюлетина ще присъства и квадратчето "Не подкрепям никого". То се счита за действителен глас за избирателите, но няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите.

До края на изборния ден важи забраната за оповестяване под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания. Агитацията също е забранена.