Вече е ясна пълната картина от първия тур на местните избори, проведени на 27 октомври. 

В 18 областни града ще гласуват на балотаж в неделя. С победа на първи тур приключи вотът в 9 областни града – 8 избраха кмет от ГЕРБ, а 1 (Кърджали) – от ДПС.

Вторият тур на много места ще се окаже ожесточен, заради разликата от няколкостотин гласа между първия и втория кандидат.

Последните данни сочат, че избирателната активност в София е 43%, Което представлява ръст в сравнение с предишните местни избори от 2%.

В битката за столичен кмет Йорданка Фандъкова е получила 158 хил. гласа, а Мая Манолова – 120 хил. Други 145 хил. софиянци на първия тур са гласували за други кандидати.

От тях – над 50 хил. за Борислав Игнатов и близо 47 хил. – за независимия Борис Бонев.

За първи път от 8 години насам Фандъкова не печели на първи тур. Подкрепата за нея през 2011 г. е била 247 хил. гласа, а на предишните избори през 2015 г. – 239 хил. Сега тези, които я подкрепят, са с 80 хил. по-малко.
И така София е сред тези 18 областни града, където идната неделя предстои да се гласува на балотаж в избора за кмет.

През целия в ЦИК пристигаха общинските избирателни комисии с протоколите. В София се забавиха доста. От Пловдив вероятно ще бъдат дори последни.

A на втория ден след вота от ГЕРБ благодариха на избирателите си в няколко града. Във Варна като основен опонент припознават слабата активност.

А БСП обявиха, че са готови да подкрепят всички кандидати, опоненти на ГЕРБ в страната.

Независимият кандидат Маая Манолова пък даде подкрепа за районните кметове, които излизат в София срещу ГЕРБ.

В късния следобед стана ясно, че Йорданка Фандъкова се е срещнала с членовете на „Демократична България”. Оттам припомниха позицията си от вчера, че няма да подкрепят нито Манолова, нито Фандъкова.

Фандъкова обаче получи подкрепа от няколко известни личности у нас, сред които и Лили Иванова.

Все още не е известно колко са неотчетените преференции има на местния вот. Всяка партия е в правото си да оспори изборите пред Административения съд и ако той допусне повторно  преброяване в дадена секция, то тогава може да се установи дали те са отчетени.

Вече получихме сигнали от избиратели, че има опити за пренареждане на листите, които не са отразени.