По-къси бюлетини очакват гласоподавателите на втория тур от изборите, тъй като кандидатите вече са по-малко, а и не избираме общински съветници. Гласуваме със знак "х" или "v", отново със син химикал.

Във всяка бюлетина ще присъства и квадратчето "Не подкрепям никого". То се счита за действителен глас за избирателите, но няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите.

Днес е и денят, в който се приемат изборните материали и се обособяват на т.нар. тъмни стаички за гласуване в секциите.

Сутринта под полицейска охрана бюлетините пристигнаха в столичното 127-мо училище. Материалите за вота се приемат от председателя на всяка секция. Тук те са четири. След това заедно с членовете на комисията изборното помещение се подготвя за гласуване.

"В деня на размисъл ние трябва да организираме самото помещение, да сложим табелки, да сложим указания, коя секция сме и да подготвим необходимите материали вътре в стаичката, как се гласува" обясни Боян Турлаков, председател на изборната секция.

Пред всяка секция се разлепват и указания за гласуване, както и номер на телефон за подаване на сигнали при нарушения. Накрая секцията се заключва и запечатва с подпечатана хартиена лента, на която членовете се подписват.

А на балотажа се очаква по-лесно гласуване, тъй като и бюлетините ще бъдат по-къси. От ЦИК съветват избирателите да сгъват бюлетините още веднъж, така че да бъде гарантирана анонимността на вота.

9 хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на балотажа за гарантиране на сигурността по време на вота. Въпреки това, вече е регистриран инцидент. Изборна секция в пловдивското село Чоба е осъмнала с разбити стъкла и врата.

Снимка: btvnovinite.bg

На много места се очакват ожесточени балотажи, заради разликата от едва няколкостотин гласа между първия и втория кандидат. Секциите, в които ще може да се гласува, са над 7 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

За доверието на гласоподавателите ще се борят кандидати за кметове на 105 общини, 441 кметства и 31 района.

Снимка: btvnovinite.bg

На две места на балотаж ще се явят по трима кандидати, които са получили равен брой гласове на първия тур. Това са кметствата в Радиново и Александрово.