Шведски студентки създадоха уникална каска еърбег за велосипедисти, която се надува при инцидент и предпазва главата на колоездача, пише в "Дейли мейл".

Снимка: Facebook

Когато не е надута, защитната каска стои складирана под формата на яка на дреха около врата на велосипедиста. Но при извънредна ситуация тя се надува за отрицателно време (0,1 секунда) обгръща черепа с мека възглавничка под формата на шлем.

Предпазното средство може да поеме няколко удара последователно,като в същото време ги омекотява. След това бавно изпуска въздуха си.

Снимка: Facebook

Изобретението е дело на шведските студентки по дизайн Ана Хаупт и Терезе Алстин. Каската "Hovding" е абсолютно невидима в ненадуто състояние. Яката, в която е скрита, може да се разглежда и като фешън аксесоар.

Шведските власти направиха носенето на каска задължително за ненавършилите 15 години и това е начинът те да "преглътнат" по-леко това правило на уличното движение с помощта на модата.

Яката се предлага в най-различни разцветки, според предпочитанията на младежите. Каската съдържа и "черна кутия" която записва как е реагирала по време на произшествието. В нея са монтирани сензори, които реагират на необичайните движения на колоездача и дават сигнал за надуването на еърбега.