Космическият магнат Елън Мъск ще представи следващия месец своя проект за свръхскоростен влак, който ще свързва Лос Анджелис и Сан Франциско само за 30 минути.

По думите на милиардера новото транспортно средство ще се движи два пъти по-бързо от самолет и ще бъде нещо средно между свръхзвуковия "Конкорд" и електромагнитно оръдие.

Разстоянието между споменатите два мегаполиса е 611 километра. В усъвършенстването на проекта ще могат да се включат и други специалисти, тъй като той ще бъде осъществен на принципа опън сорс.

Елън Мъск ще публикува детайли от основния си проект на 12 август. Той ще огласи параметрите на новия супервлак, който ще се движи в кръгов маршрут в тръба между Лос Анджелис и Сан Франциско.

Понастоящем влакът Coast Line свързва двата големи калифорнийски града за 12 часа. А пътуването с автомобил отнема около 8 часа. Влакът на Мъск, кръстен "Hyperloop", би могъл да осъществят околосветска обиколка за броени часове.

Предприемачът е основател на компанията за интернет разплащане "Пейпал" и на частната космическа фирма "Спейс екс", която бе избрана от НАСА да замени совалките в доставките до Международната космическа
станция.

Роденият в Претория 42-годишен милиардер разработва новия си проект от една година. В него пътниците по всяка вероятност ще пътуват в специални капсули, движещи се във вакуумна тръба и използващи принципа на магнитната левитация. Според Мъск неговият влак никога няма да катастрофира, няма да се влияе от климатичните условия и ще бъде много по-бърз от познатите досега влакове-стрела.

По първоначални данни новият супервлак би струвал 6 милиарда долара и е възможно да се захранва със слънчева енергия.