Запаленият по научната фантастика британец Том Бингам вае китари, вдъхновени от космическите кораби на "Междузвездни войни", като най-впечатляващият му модел е с формата на култовия звездолет "Хилядолетният сокол".

Пенсионираният печатар страда от манията да прави шестструнки от всичко. През последните 10 години той е сътворил двайсетина музикални инструмента с най-смахнати корпуси.

Някои от тях са с формата на винилова дългосвиреща плоча, други с очертанията на бухалка за крикет, трети имитират Големия адронен колайдер.

Причудливите си произведения г-н Бингам изложи в галерия в град Корби в графство Нортхамптъншър. В деня на вернисажа 64-годишният майстор заяви: "Гледам на целия свят така, сякаш мога да го превърна в китара. Трябва ми само един гриф, струни – и готово!".

Освен "Хилядолетният сокол" Бингам е направил още две китари, вдъхновени от космическите кораби от "Междузвездни войни". Но любимото му произведение е китара, чието тяло е с формата на кутия за пури. Тя му била поръчана от уличен музикант.

В нея има вграден усилвател, огледалце за задно виждане, отварачка за бутилки, будилник, свирка, запалка, табакера, радио и дълга пура. Тя трябва да се изпуши от музиканта тогава, когато сключи изгоден договор с някоя звукозаписна компания.