Компютърният вирус WannaCry е засегнал над 200 хил. компютъра по цял свят, като експертите смятат, че това е едва началото и ще последват нови атаки.

Атаката, която криптира всички данни на компютрите с операционна система „Уиндоус” доведе до обезценяване на виртуалната валута биткойн и вече е нанесла значителни материални щети по цял свят.

Подобни технологични атаки далеч не са нови. За първа хакерска атака, макар и в доста по-ранен и опростен вид, се смята инцидент от 1903 г., станал по време на представянето на телеграфната връзка. Тогава фокусникът и изобретател Невил Маскелин прекъсва демонстрацията, като започва да изпраща обидни съобщения с морзов код благодарение на новата система.

С появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вирус става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители.

Кои са най-мащабните хакерски атаки в историята?

Робърт Тапан Морис

1. Атаката с червея на Робърт Тапан Морис от 1988 г.

Робърт Морис е все още студент в университета „Корнел”, когато създава първия компютърен „червей” с обяснението, че с негова помощ ще изследва „необятността на киберпространството”.

Проблемите започват, когато неговият софтуер се свързва с вирус, който намира онлайн и започва да се разпространява много по-бързо от очакваното, инфектирайки над 6000 компютъра.

Нанесените щети възлизат между 10 и 100 млн. долара.

Атаката с червея на Робърт Морис се смята за вдъхновител на широкоразпространените в днешно време DdoS атаки.

2. Атаката на MafiaBoy от 2000 г.

15-годишният Майкъл Калце, познат по-добре с хакерския си псевдоним MafiaBoy атакува със зловреден DdoS софтуер уебсайтовете на някои от най-големите фирми през 2000 г.

Сред жертвите са „Амазон”, Си Ен Ен, „иБей”, „Яху!”, като атаките водят до щети на стойност 1,2 млрд. долара.

Хакерът бързо е заловен, но тъй като е непълнолетен получава едва 8 месеца домашен арест и ограничение на достъпа му до интернет.

В момента Калце е търсен компютърен специалист и е написал книга за случилото се през 2000 г.

3. Атаката срещу „Гугъл – Китай” от 2009 г.

Китайският „Гугъл” беше ударен от безпрецедентна хакерска атака през 2009 г., когато хакери успяха да влязат в корпоративната система на компанията.

Според софтуерния гигант целта на хакерите е била да се доберат до личните данни и имейли на редица китайски активисти за човешки права. Подозрението за атаката пада върху китайското правителство.

„Гугъл” влиза на пазара в Китай през 2006 г., но хакерската атака от 2009 г. и тежката цензура, налагана от китайското правителство, водят до оттеглянето на компанията от страната през март 2010 г.

4. Тийнейджъри атакуват НАСА и министерството на отбраната

Годината е 1999, а Джонатан Джеймс (тогава само на 15 години) успява да проникне в системата на американското министерство на отбраната и да инсталира „задна вратичка” на сървърите му.

По този начин той успява да прихване стотици имейли от различни държавни организации, включително и такива, които съдържат пароли за множество военни системи и компютри.

Благодарение на открадната информация Джеймс успява да стигне до софтуер на НАСА, което води до 3-седмично блокиране на системите ѝ.

Джеймс е арестуван, но получава лека присъда заради годините си. През 2008 г. се самоубива след обвинения, че искал да открадне информация за кредитни карти.

5. Да хакнеш телефонните линии, за да спечелиш… „Порше”

През 1995 г. Кевин Поулсън атакува телефонните линии в Лос Анджелис, за да може да спечели автомобил.

Местното радио „Ел Ей Кийс ФМ” обявява, че ще подари „Порше” на своя 102-ри слушател, който се обади. Поулсън гарантира победата си, като блокира всички обаждания, освен своето и… печели автомобила.

По-късно Поулсън е арестуван и осъден на 5 години затвор. В момента работи като старши редактор в „Уайърд нюз”.

6. Атаката срещу Сциентоложката църква от 2008 г.

През януари 2008 г. тийнейджър от Ню Джърси и група от хакери атакуват уебсайта на Сциентоложката църква, който е свален от интернет за няколко дни.

Групата по-късно получава името „Анонимните”.

Дмитри Гузнер получава две години пробация и е трябвало да заплати глоба от 37 500 долара.

7. Кибератаката „Слънчев изгрев” от 1998 г.

През 1998 г. в Съединените щати повече от 500 държавни и лични компютърни системи са атакувани от хакери, които крадат личната информация на потребителите.

Всички засегнати компютри работят с операционната система „Соларис”, откъдето идва и името на хакерската атака.

Американското правителство възлага на ФБР да разнищи случая, като всички предполагат, че атаката е дошла от Ирак.

За голяма изненада на правителството, атаката е извършена от трима тийнейджъри от Калифорния, които са задържани.

Те обяснили, че искали да покажат на американското правителство колко е лесно с колективен труд да бъде засегната голяма част от компютърната инфраструктура на страната.

8. Вирусът „Мелиса” от 1999 г.

„Мелиса” е изключително прост, но ефективен вирус, и когато е създаден през 1999 г. води до финансови поражения на стойност 80 млн. долара.

Вирусът заразява документи с форматите на „Майкрософт Уърд” и автоматично се разпраща през „Майкрософт Аутлук” на първите 50 контакта в имейл списъка.

Негов създател е Дейвид Смит, който получава 20 месеца затвор.

Единственото хубаво на „Мелиса” е, че води до огромно търсене на антивирусни програми.

9. Атаката срещу интернета в САЩ (2002 г.)

Кибератаката от 2002 г. е толкова мащабна, че интернетът в Съединените щати почти се срива. Вирусът е насочен към най-големите сървъри в страната.

Самата атака продължава около час, но въпреки това е една от най-притеснителните в историята, защото показва мащабите на съвременните кибератаки.

Федералните власти в страната я описват като една от най-големите и най-сложни в историята. Интернет сървърите били многократно атакувани в рамките на този час. Ако тя била продължила по-дълго, интернетът в Щатите просто щял да изчезне.

10. Хакерската атака на t Gonzales от 2009 г.

Хакерът от Маями t Gonzales е отговорен за най-голямата атака в САЩ. При нея той успява да открадне данни за кредитни карти от над 250 институции.

Делото срещу него все още продължава.