Сондата на НАСА "Месинджър", която от четири години е на орбита над планетата Меркурий, се разби в повърхността й, както беше планирано, съобщиха световните агенции. Така "Месинджър" приключи плодотворната си мисия за изследване на най-малката планета в слънчевата система, която е също най-близката до Слънцето.

Космическият апарат се удари в Меркурий в 19.30 часа по Гринуич, съобщи НАСА в Туитър. Скоростта й при удара надвишаваше 14 000 км/ч.

Сондата "Месинджър" беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 г. от космодрума Кейп Канаверал. Тя прелетя два пъти край Венера и три пъти край Меркурий, преди да застане на орбита около планетата на 18 март 2011 година. Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий след 30-годишна пауза. Единствено "Маринър 10" на НАСА я е посещавал преди него.

По време на 4-годишната си мисия "Месинджър" създаде първата подробна карта на повърхността на Меркурий, откри вулканични депозити, полярни шапки от замръзнала вода на и близо до повърхността, както и невероятно общо свиване заради охлаждащата се вътрешност. Сондата изучи също високоенергийните частици от

Слънцето, в потока на които е планетата. Въпреки близостта си със звездата ни, на Меркурий има повече летливи елементи, като калий и сяра, отколкото предполагаха специалистите.

Мястото на удара на сондата в планетата
Снимка: NASA


Меркурий е най-малката и лека планета в Слънчевата система. Тя е по-лека и по-малка от Земята около 20 пъти, а средната й плътност е приблизително същата, както и на Земята. Годината на Меркурий продължава 88 дни. Тя няма спътници. Атмосферата е силно разредена. По физическите си характеристики планетата напомня на Луната. Заради близкото разположение на Меркурий до

Слънцето планетата е подложена на силно влияние, предимно гравитационно и радиационно. Това затруднява изследването й с автоматични междупланетни станции.

Следващите изследователи на Меркурий ще са двойка европейски и японски космически апарати, които ще бъдат изстреляни през 2017 г. от Френска Гвиана. Те ще стигнат до планетата за седем години, като трябва да застанат на орбита през 2024 г. Мисията се нарича "БепиКоломбо" на италианския учен, направил изчисленията за многократните прелитания на "Маринър 10" край Меркурий.